Informatie en advies over traprenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten trapbekledingKosten trapbekleding? De trap in je huis is zo’n beetje het object in je huis wat het zwaarste werk moet doen. Ga maar na. Minimaal een paar keer per dag lopen jij en je huisgenoten er overheen met een behoorlijke vaart. Het is niet zo heel verwonderlijk dat een trap die ooit geschilderd werd opgeleverd er na een aantal jaren haveloos uit ziet. Een trap die in vervallen staat verkeert kan dan nog wel veilig zijn; echt een lust voor het oog is het natuurlijk niet. Op dat moment zou je kunnen overwegen om je trap te laten bekleden om hem weer in zijn oude glorie te herstellen.

*Tip:

→ Trapbekleding nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale trapspecialisten.

 

Hoeveel kost trapbekleding

Trapbekleding is er in enorm veel soorten en maten. Je mag er in principe vanuit gaan dat ieder materiaal wat voor vloerbedekking verkrijgbaar is ook voor trapbekleding beschikbaar is. Een trap moet dan ook aansluiten op de rest van je inrichting voor het beste en het mooiste resultaat. Het is dan ook een goed idee om voordat je een trap laat bekleden te kijken of je vloerbedekking de komende jaren nog zal blijven liggen.

Anders is het wellicht een goed idee om alles tegelijk aan te pakken. Wanneer je trapbekleding gaat aanschaffen kom je er al snel achter dat dit materiaal in verschillende prijsklassen te koop is. Veel soorten zitten in een doe het zelf pakket verwerkt waarmee een beetje handige klusser nog zelf zijn trap zou kunnen bekleden. Andere soorten kan je maar het beste direct door een bedrijf laten plaatsen omdat het zelf doen eenvoudigweg te bewerkelijk is. Bij een trapbekleding mag je als richtlijn aannemen; hoe duurder het materiaal, hoe langer je er ook daadwerkelijk plezier van zal hebben. Een trapbekleding van pvc zal goedkoop zijn en een net resultaat opleveren maar een kortere levensduur hebben dan een trapbekleding van eikenhout.
We zijn op zoek gegaan naar een aantal prijzen van trapbekleding en kwamen tot de volgende bevindingen. Allereerst keken we naar de moeilijkheidsgraad voor de bekleding van een trap.

Wat is de prijsklasse Wat is de moeilijkheidsgraad van de trap Wat is de gemiddelde prijs om een trap te laten bekleden
Goedkoop Het gaat om een dichte trap. De zijkanten van de trap worden niet in de bekleding meegenomen. Ongeveer 575 euro
Gemiddeld, het meeste gekozen Het gaat om een dichte trap. De zijkanten van de trap worden ook hier niet in de bekleding van de trap meegenomen. Ongeveer 850 euro
Duur Het gaat om een dichte trap waarbij de zijkanten van de trap worden meegenomen in de bekleding. De hele trap wordt bekleed. Ongeveer 1275 euro

 

  • Als je een eenvoudige afwerking wilt. Kies je voor een eenvoudige afwerking met enkel overzet treden over de traptreden heen zonder dat de trap verder wordt gerenoveerd, dan kan je kiezen voor de bovenste twee categorieën.
  • Als je een luxueuze complete afwerking wilt. Kies je voor een luxueuze complete afwerking, dan laat je de zijkanten van je trap meenemen in de renovatie. Op die manier krijg je een prachtig weelderig geheel met een trap die er als nieuw – en vaak nog mooier als nieuw – uitziet.

Hoe is het prijskaartje van een trapafwerking samengesteld

Het prijskaartje van een trapafwerking wordt vooral bepaald door de keuzes die jij maakt wanneer je een traprenovatiebedrijf inschakelt. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Welk type trap heb je. Heb jij een open trap die redelijk recht toe recht aan is die je wil laten bekleden; dan zal dit redelijk goedkoop mogelijk zijn. Heb je echter een gesloten trap die ook nog eens één of twee kwarten bevat, dan zal er veel meer werk nodig zijn om de trap te laten renoveren; deze kosten zie je terug op de factuur.
  • Keuze 2: Welk materiaal kies je. Je kan een trap laten bekleden met diverse materialen. In bijna alle gevallen wordt er gebruik gemaakt van overzettreden. Deze overzettreden kunnen van diverse materialen gemaakt zijn. Je mag dan denken aan de volgende materialen en prijzen per overzettrede:
Materiaal Prijs per overzettrede
Laminaat 45 euro
Tapijt 55 euro
Vinyl/PVC 65 euro
Eikenhout 75 euro

 

  • Keuze 3: Laat je stootborden plaatsen of vervangen. Voor het plaatsen of vervangen van stootborden betaal je gemiddeld 200 euro voor een trap. Ook trapwangen kan je laten bekleden. Dit zit vaak al bij de prijs inbegrepen.
Materiaal Voordelen Nadelen
PVC

PVC is zachter voor je voeten, geluiddempend en slijtvast. Ook is PVC waterbestendig.

PVC kan bij warmte uitzetten. Je wilt natuurlijk niet dat een traptrede omhoog komt waardoor het niet veilig is.
Laminaat Laminaat is een sterk materiaal. Laminaat is in veel verschillende kleuren beschikbaar dus je kunt het eventueel aanpassen aan je interieur. Laminaat is helaas niet waterbestendig en zo kun je beschadigingen makkelijk terugzien op je laminaat. Ook kan laminaat glad zijn.
Tapijt Tapijt kan snel gelegd worden en is warm en zacht voor je voeten. Ook is het geluiddempend en is de kans op uitglijden minimaal. Tapijt op je trap kan slijtage brengen aan je tapijt, je zult dus altijd een verschil zien tussen het tapijt waar je wel overheen loopt en het tapijt waar je niet overheen loopt.
Vinyl Vinyl heeft een dempende werking en is makkelijk te onderhouden. Vinyl is wat stroever materiaal, dus de kans op uitglijden is klein. Ook kan het materiaal gerecycled worden. Vinyl is erg dun materiaal, na verloop van tijd kun je eventueel afdrukken zien.
Eikenhout Eikenhout geeft een warme en natuurlijk uitstraling uit en past in elke soort interieur.  Het is een hele sterke houtsoort, waardoor het langer mee kan gaan en dus minder snel slijtage ziet. Na een verloop van tijd kan Eikenhout eventueel gaan kraken. Ook is Eikenhout aan de duurdere kant.

 

Advies 

Afhankelijk van je budget kun je een keuze maken betreft materiaal trapbekleding.  

Laag budget:  

  • Als je een laag budget hebt en het zo goedkoop mogelijk wilt houden dan is laminaat een keuze. Laminaat wordt vaak gezien als alternatief voor hout. 

Groot budget: 

  • Als je voor kwaliteit wilt kiezen en een groot budget hebt dan is vinyl een aanrader. Ook kan vinyl gerecycled worden voor als je meer milieu bewust wilt zijn.

Vraag altijd voor het aanschaffen van trapbekleding hoe je beschadigingen kunt vermijden aan je vakspecialist. Zo kun je dus slijtage voorkomen bij tapijt door een ondertapijt erbij te krijgen en bij laminaat een antislip erin te verwerken. 

Praktische bespaartips

Zoals je weet bestaat de grootste kostenpost uit de arbeidskosten. Je kunt hier dan ook op gaan besparen door mee te helpen.

  • Meerdere projecten. Stel je laat je trap schilderen, dan is het verstandig om direct ook je kozijnen te laten schilderen indien nodig. Zo kun je namelijk onderhandelen over de prijs met de schilder.
  • Werk met een bedrijf uit jouw omgeving. Een bedrijf wat in je eigen omgeving zit zal weinig reiskosten hoeven te maken als ze naar je toe komen. Ook de apparatuur en materialen hoeven niet ver mee te reizen. Het prijsvoordeel hiervan vind je terug op je factuur want je hoeft zeer weinig voor de voorrijkosten te betalen. Dat is een besparing van zomaar even 60 euro.
  • Vraag offertes op. Aangezien het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van diverse vakmannen te vergelijken. Zo kun je tot wel 30% op de totale kosten besparen.

Offertes opvragen

Het eenvoudigste bespaar je op het bekleden van je trap door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Aangezien het plaatsen van de overzettreden een behoorlijk percentage arbeidsloon omvat kan jouw besparing oplopen tot wel 40 procent.

Denk ook aan: vloerisolatie prijzen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Wat voor een traprenovaties kun je doen met laminaat?

Er zijn verschillende soorten traprenovaties, die je in je woning kunt laten

Top 10 van leukste en goedkoopste traprenovaties

Een trap is een van de belangrijkste onderdelen in je huis. Het

Wat zijn de voordelen en nadelen van een betonlook trap?

De trap in je huis heeft veel te verduren. Daarom is het