Informatie en advies over traprenovatie

Gratis en vrijblijvend

Af en toe zal je trap aan renovatie toe zijn. Dit is vaak regelmatiger dan de vloer, omdat de trap op vaste punten slijt. Dat komt natuurlijk omdat iedereen in het midden van de treden naar boven loopt en niet alle trapbekledingen kunnen daar even goed tegen. Als jouw trapbekleding tekenen van slijtage vertoont, als je verf begint te slijten, als je je interieur aan het veranderen bent of als er deuken ontstaan midden in de traptrede, dan is het tijd om een traprenovatie in te plannen. Je kunt je trap dan weer als nieuw laten maken. Hier vind je enkele valse vooroordelen die heersen omtrent traprenovaties.

*Tip:

→ Traprenovatie nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale trapspecialisten.

Traprenovaties zijn duur

Een traprenovatie hoeft niet duur te zijn en je hebt tot op zekere hoogte zelf invloed op de prijs. Deze prijs wordt bepaald door het materiaal dat je kiest, het soort trap dat je hebt, de staat van de trap, de methode die wordt gebruikt en ook van degene die het uitvoert. Houd er wel rekening mee dat dit ook allemaal invloed heeft op de levensduur van de trap en dat daarom bepaalde beslissingen op de lange termijn wel duurder kunnen zijn. Voor een volledige traprenovatie kun je rekenen op gemiddelde prijzen van rond de €1500 – €2000. Je trap wordt dan volledig gestript, gerepareerd en weer opnieuw aangekleed. Een andere optie die je hebt is om overzettreden te plaatsen. Dit kost gemiddeld €125 – €150 per trede, inclusief plaatsing.

Traprenovaties zijn niet essentieel

Een traprenovatie is altijd nog goedkoper dan het plaatsen van een volledig nieuwe trap. Als je zo lang mogelijk met je huidige trap wilt doen, dan is het noodzakelijk dat je deze goed onderhoudt. Dat betekent dat traprenovaties essentieel zijn voor de gezondheid van je trap. Vooral als je een houten trap hebt is het goed om deze af en toe helemaal te controleren, de gaten te vullen en te schuren, zodat het hout weer in uitstekende conditie verkeert. Afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt om de trap mee te bekleden, kun je dit het beste elke 15 jaar inplannen. Eventueel kun je ook een onderhoudscontract afsluiten met het renovatiebedrijf, zodat je trap er altijd goed uitziet. Op die manier betaal je minder voor je renovatie en kan je trap vele tientallen jaren dienstdoen.

Traprenovaties kun je zelf

Tot in zekere zin is dit vooroordeel natuurlijk waar. Als jij een ervaren doe-het-zelver bent, je hebt de tijd en je weet exact hoe je het aan moet pakken, dan kun je de traprenovatie zelf uitvoeren. Je zal het jezelf dan aanzienlijk gemakkelijker maken als je overzettreden gebruikt. Hoe dan ook, het renoveren van een trap is in sommige situaties erg lastig. Zo is het moeilijker om zelf een gesloten trap te renoveren dan een open trap. Heeft jouw trap één of meerdere slagen, dan wordt het ook gauw aanzienlijk lastiger. En als je trap erg beschadigd is, dan is een traprenovatie een fikse klus. Renovatiespecialisten kunnen je niet alleen een nieuwe trap bezorgen, ze halen alle gebreken weg. Als je trap kraakt, bijvoorbeeld, kunnen ze hier iets aan doen voordat ze de nieuwe bekleding plaatsen. Traprenovaties worden daarom ook meestal uitbesteed.

De kwaliteit van het materiaal is niet belangrijk

In tegendeel. De kwaliteit van het materiaal waarvoor je kiest zal juist grote invloed hebben op de levensduur van je trap. Als je kiest voor een materiaal dat niet geschikt is, of dat van slechte kwaliteit is, dan zal deze in het midden snel gaan slijten en verkleuren. Dit ziet er natuurlijk snel veel minder aantrekkelijk uit. Een kwalitatief materiaal kan de belasting goed aan, behoudt zijn kleur en gaat vele jaren mee. Sommige materialen, zoals hout, moet je daarvoor wel goed onderhouden. Het is eigenlijk op de lange termijn altijd goedkoper om initieel wat extra geld te investeren in een kwalitatief en sterk materiaal.

Traprenovaties hebben weinig toegevoegde waarde

Dit vooroordeel is erg gemakkelijk tegen te spreken. Traprenovaties hebben namelijk veel voordelen.

  • Esthetisch: een mooi afgewerkte trap is natuurlijk esthetisch veel beter dan een trap die er afgelopen en onverzorgd uitziet. Je moet er toch elke dag naar kijken.
  • Financieel: traprenovaties kosten geld, maar dit kun je op verschillende manieren terugkrijgen. Zo kun je voorkomen dat je trap vervangen moet worden, kun je geld besparen op toekomstige reparaties en zal je huis in waarde stijgen als je trap net gerenoveerd is.
  • Weinig overlast: tijdens een traprenovatie zijn geen sloopwerken nodig. De werkzaamheden kunnen vaak in een paar dagen worden afgerond.
  • Upgrade: met een traprenovatie kun je je trap een volledige upgrade geven. Je kunt antislip stroken aan laten brengen, je kunt verlichting laten installeren en de leuning aan laten passen. Op die manier laat je je trap volledig aansluiten bij je interieur.

Vergelijk offertes

Is het tijd om jouw trap te laten renoveren? Dan kunnen wij je helpen aan een aantal vrijblijvende offertes. Zo kun je direct zien hoeveel dit voor jou zou kosten en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

One thought on “5x Valse vooroordelen traprenovatie”

  1. Leuk artikel! Ik was al langere tijd op zoek naar een overzichtje van alle voor en nadelen van een traprenovatie en met deze blog heb ik gelijk goed beet! Heel erg bedankt, ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Handige weetjes over trap renoveren

Is je trap verouderd en eigenlijk wel toe aan een flinke opknapbeurt?

Welk soort trapbekleding is het voordeligst?

Een trap is één van de meest belangrijke onderdelen van je woning.

Wat komt er allemaal bij traprenovatie kijken?

Is de trap in je woning toe aan een vernieuwing? Dan is