Informatie en advies over traprenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tips schilderwerk trapTips schilderwerk trap? De trap in je huis is ooit mooi stralend opgeleverd met je huis. Het is echter ook een plek die heel intensief wordt gebruikt. Meermalen per dag loop jij met je gezin de trap op en af. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de trap in je huis er na een paar jaar niet meer zo stralend bij staat. In tegendeel. De trap in je huis ziet er vaak letterlijk behoorlijk afgetrapt uit. Het is dan ook een goed idee om jouw trap te schilderen wanneer hij een soort schandvlek aan het worden is. We geven je wat tips voor het schilderwerk van je trap.

*Tip:

→ Traprenovatie nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale trapspecialisten.

 

Tips voor schilderwerk van je trap

  • De klassieke fout. Het is de meest gemaakte fout door amateur schilders. Je gaat een trap verven maar je vergeet dat je tijdens de dag ook nog boven wil zijn. En wanneer jij je ertoe kan zetten om beneden te blijven is het waarschijnlijk wel zo dat één van je kinderen bezigheden op de andere verdieping heeft. Zorg er dus voor dat jij je trap schildert op een moment waarop je alleen thuis bent, en waarop je zeker weet dat je niet door je huisgenoten gestoord zal gaan worden. Is dat risico er wel; laat dan een paar treden over tijdens het schilderen. Die kan je een volgende keer schilderen. Je hebt dan een paar treden om in geval van nood op de andere etage te kunnen komen.
  • Maak de trap eerste goed schoon. Ga je de trap schilderen maar hebben er eerst maantjes op gelegen; ga dan eerst de trap goed schoonmaken. Zorg ervoor dat je alle lijmresten weghaalt voordat je de kwast ter hand neemt. Zit de lijm strak aangekoekt; ga dan niet hakken. Je zou het hout van je trap er alleen maar mee beschadigen. Regel in dat geval bij de verhuur van de bouwmarkt een lijmresten-verwijderaar of gebruik stickerverwijderaar. Een mooie gladde ondergrond is belangrijk.
  • Schuur je trap goed af. Ga jij je trap schilderen, denk dan niet dat een sleetse trap een goed geschuurde trap is. Ga eerst je hele trap na met schuurpapier. Op die manier weet je heel zeker dat de trap goed voorbewerkt is voordat jij met de verf aan de slag gaat. De verf zal beter hechten op een geschuurde trap.
  • Gebruik een primer. Een trap schilderen is een karweitje wat je niet al te vaak hoopt te doen. Gebruik daarom een primer als basis voor de verf van je trap. De primer hoeft niet in de kleur van je trap te zijn. Het is slechts een hechtingslaag.
  • Kijk naar de oorspronkelijk gebruikte verf. Is jouw trap oorspronkelijk afgewerkt met een zijdeglanslak, ga dan voor het opnieuw schilderen van je trap met dezelfde verf aan de slag. Is jouw trap oorspronkelijk afgewerkt met hoogglanslak, kies dan voor het overschilderen ook voor hoogglanslak. De reden hiervan is simpel. Hoogglanslak is op basis van oplosmiddel. Breng je deze lak aan op zijdeglanslak, dan zal het nooit lang houden. De verf gaat in no time los komen en afbladderen. Je kan dan weer opnieuw beginnen.
  • Begin bovenaan. Ga jij je trap schilderen; begin dan bovenaan. Het zorgt ervoor dat je de trap gewoon kan blijven gebruiken tijdens het schilderen. Je hoeft niet door verf heen te lopen, en je hoeft je niet in allerlei moeilijke bochten te wringen. Werk dus van boven naar beneden, met rustige streken.
  • Werk met meerdere kwasten. Schilder jij je trap het liefste met een kwast, zorg er dan voor dat je meerdere kwasten tot je beschikking hebt. Een groot oppervlak kan je het beste met een brede platte kwast of een blokkwast doen. De kleine hoekjes bij een trap kan je het beste met een kleine ronde kwast doen. Zo weet je zeker dat je geen plekje overslaat.
  • Laat de eerste laag goed drogen voordat je met de tweede aan de slag gaat. We snappen dat jij snel je trap wil schilderen voordat de kinderen thuis komen uit school. Het is dan ook heel verleidelijk. Zodra de verf droog aanvoelt snel de tweede laag aanbrengen. Dat is echter vragen om een heel kort durend resultaat. Laat de verf goed drogen. Op het blik staat hoe lang dit moet zijn voordat de verf over-schilderbaar is. Schuur het dan weer licht op en breng pas daarna de volgende laag verf aan. Op die manier heb je een trap die echt stevig in de lak zit.
  • Gebruik stootvaste lak. Gaat het er bij jou thuis redelijk ruw aan toe; gebruik dan stootvaste lak voor je trap. Die wordt doorgaans gebruikt voor deurposten maar je kan het prima voor je trap gebruiken.

Vraag offertes op

Heb jij toch geen zin om zelf je trap te schilderen; laat het dan door de professional doen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je direct vrijblijvend meerdere offertes op die je met elkaar kan vergelijken. Vergelijk offertes en bespaar gemakkelijk 30% op je schilderwerk kosten.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Waarom zou je kiezen voor een HPL trap?

Het betekent niet dat, wanneer je in een nieuwbouwwoning zit, je niks

Voor elke soort klusser een bijpassende traprenovatie

De trappen in je woning gebruik je iedere dag. Het is daarom

Welk soort trapbekleding is het voordeligst?

Een trap is één van de meest belangrijke onderdelen van je woning.