8x Tips traprenovatie

Heb je er voor gekozen om een traprenovatie uit te laten voeren in jouw woning? In dat geval is het belangrijk om hierbij niet zomaar over één nacht ijs te gaan, in tegendeel. Veel mensen denken helemaal niet goed na over hun traprenovatie waardoor ze al snel tegen vervelende (en bovendien ook dure) problemen aan zullen lopen. Het spreekt voor zich dat je dit het liefst van allemaal zal willen voorkomen. Dat is perfect mogelijk. Wij hebben enkele belangrijke tips met betrekking tot traprenovatie voor je uitgezocht en op deze pagina op een rijtje gezet.

Tip 1: Controleer altijd de trapconstructie voordat je gaat renoveren!

De eerste tip met betrekking tot het laten uitvoeren van een traprenovatie heeft betrekking tot de constructie waar de trap over beschikt. Veel mensen kiezen er automatisch voor om een traprenovatie uit te laten voeren, maar staan daarbij niet stil bij het feit of de trapconstructie nog wel in een voldoende goede staat verkeert of niet. Toch is dit een zeer belangrijke factor. Is de trapconstructie niet voldoende solide, bijvoorbeeld omdat ze is aangetast door de tand des tijds? In dat geval is het laten uitvoeren van een traprenovatie voor jouw trap in principe geen mogelijkheid meer. Hou hier dus zeker en vast altijd rekening mee!

Tip 2: Stel een budget op voor het uitvoeren van je traprenovatie

Het (laten) uitvoeren van een traprenovatie is in de praktijk altijd financieel (veel) interessanter ten opzichte van de realisatie van een compleet nieuwe trap. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat er ook aan een traprenovatie behoorlijke kosten kunnen verbonden zijn. Deze kosten zijn in de praktijk afhankelijk van een groot aantal verschillende zaken, namelijk:

 

  1. De constructie waar je trap over beschikt;
  2. De grootte van de trap en dus het aantal treden waaruit ze bestaat;
  3. Het afwerkingsmateriaal van je trap;
  4. De eventuele opties die je wenst te laten aanbrengen;

 

Het opstellen van een concreet budget voor het laten uitvoeren van je traprenovatie is in ieder geval altijd een goed idee. Op deze manier weet je namelijk steeds precies of je moet kiezen voor een materiaal zoals laminaat of je bijvoorbeeld over de mogelijkheid beschikt om een materiaal zoals eikenhout te kopen voor je traprenovatie.

Tip 3: Hou rekening met de uitstraling van je interieur

Het soort traprenovatie welke je zal laten uitvoeren is altijd afhankelijk van de uitstraling waar je interieur over beschikt. Beschik je bijvoorbeeld over een klassiek interieur? In dat geval is de kans bijzonder groot dat je daar de gekozen materialen voor je traprenovatie op zal willen afstemmen. Dit is een zeer belangrijke factor om rekening mee te houden wanneer je een showroom bezoekt ook. Het is namelijk zo dat de uitstraling van een showroom altijd sterk verschillend kan zijn ten opzichte van de uitstraling die van toepassing is voor jouw interieur. Tracht er in ieder geval voor te zorgen dat de kleuren van je trap eveneens terugkomen of matchen met je interieur en omgekeerd.

Tip 4: Ga je de traprenovatie zelf doen of ze uitbesteden?

Vraag jezelf ook altijd af wie de traprenovatie precies gaat uitvoeren. Ben je van plan om dit zelf voor je rekening te nemen of geef je er de voorkeur aan om deze opdracht toch uit te besteden aan een ervaren vakman? Door zelf je traprenovatie te doen ben je verzekerd van een scherpere prijs, maar door het uit te besteden kan je rekenen op de expertise van een vakman. Dat maakt in de praktijk een niet onaanzienlijk verschil. Bedenk jezelf op voorhand dus goed wie precies de renovatie van jouw trap voor zijn rekening zal nemen!

Tip 5: Hoe onderhoudsvriendelijk moet de trap zijn?

Een eveneens zeer belangrijk aandachtspunt heeft betrekking tot het onderhoudsvriendelijke aspect waar een trap over dient te beschikken. Veel mensen staan er niet bij stil, maar het schoonmaken van een trap kan in de praktijk een zeer arbeidsintensief en bijgevolg lastig karwei zijn. Omwille van deze reden wordt het dan ook altijd aangeraden om rekening te houden met de wijze aan onderhoud welke bepaalde materialen vereisen. Wil jij er ook zeker van zijn dat je niet al teveel tijd zal moeten spenderen aan het onderhouden van je trap? Hou dan zeker en vast rekening met de onderhoudsvriendelijke eigenschappen!

Tip 6: Moet er (nieuwe) trapverlichting worden geplaatst of niet?

Veel mensen hebben er vroeger voor gekozen om in het portaal van de trap gebruik te maken van algemene verlichting. Daar is niets mis mee, maar het kan storend zijn wanneer iemand bijvoorbeeld ’s nachts naar de badkamer of het toilet moet. Bovendien spreekt het voor zich dat algemene trapverlichting ook heel wat meer verbruikt in vergelijking met specifieke trapverlichting. Omwille van deze reden is het altijd de moeite waard om jezelf de vraag te stellen of je bij het uitvoeren van traprenovatie er al dan niet beter voor kan kiezen om ook specifieke trapverlichting te voorzien. Op dit vlak kan je kiezen voor inbouwspots of voor het gebruik van speciale LED-strips.

Tip 7: Wil je de huidige constructie van je trap behouden?

Eveneens een belangrijke tip waar je rekening mee dient te houden heeft betrekking tot het feit of je de actuele constructie van de trap wenst te behouden of niet. Veel mensen hebben er namelijk in eerste instantie voor gekozen om gebruik te maken van een open trap in hun woning, maar komen daar nu op terug. Een open trap staat er namelijk om bekend niet zo energiezuinig te zijn met alle gevolgen van dien. Wil jij graag jouw open trap aanpassen naar  een gesloten trap? Dat kan door gebruik te maken van stootborden. Ook dit is door de jaren heen stelselmatig populairder geworden bij het uitvoeren van een traprenovatie.

Tip 8: Dienen er extra veiligheidsvoorzieningen te worden getroffen?

Tot slot is het ook bijzonder interessant om bij een traprenovatie na te gaan of er eventueel extra voorzieningen voor de veiligheid dienen te worden toegepast of niet. In het bijzonder wanneer de trap wordt gebruikt door mensen met een iets oudere leeftijd kan het bijvoorbeeld de moeite waard zijn om er voor te kiezen om een trapleuning te voorzien. Ook een extra controle doen op vlak van antislip is in dit geval geen overbodige luxe, in tegendeel.

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 6 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!