Levensduur trap schilderwerk

traprenovatie kostenJe trap heeft het iedere dag flink te verduren. Jij en je gezin lopen er meermalen per dag uitgebreid overheen. Daarbij loopt bijna iedereen met zijn schoenen aan binnenshuis waardoor de lak van je trap behoorlijk wordt aangetast. Het is dan ook niet zo vreemd dat de meeste trappen in huizen er afgetrapt uit zien. Wanneer jouw trap een steen des aanstoots voor je begint te worden is het tijd om je trap te schilderen. We keken voor jou naar de prijs en de levensduur van het schilderen van een trap.

Waar hangt de levensduur van het schilderwerk van je trap vanaf

Een net geschilderde trap ziet er prachtig uit. Het liefste wil jij je trap jarenlang in een goede staat houden. Het is dan ook wel zo fijn als je weet waar de levensduur van dat schilderwerk vanaf hangt. We hebben een aantal punten voor je op een rijtje gezet.

  • Goed voorwerk is het halve werk. Ga je een trap schilderen, dan is het belangrijk om je werk goed voor te bereiden. De oude laklaag van je trap is waarschijnlijk al behoorlijk afgesleten. Toch is het nodig om je trap eerst wat op te schuren voordat je een nieuwe laklaag gaat aanbrengen. Kijk hierbij naar de lak die aanvankelijk was gebruikt. Was je trap eerste met hoogglansverf afgewerkt? Breng dan jouw laag verf ook aan met diezelfde verf. Was jouw trap eerst met zijdeglans verf afgewerkt? Doe jij dat dan ook. De ene soort verf zal namelijk niet houden op de andere soort verf.
  • Verwijder alle losse rommel. Heb jij trap maantjes op je trap gehad? In dat geval zitten er waarschijnlijk nog lijmresten op je trap als je de trap maantjes hebt verwijderd. Die lijmresten zal je eerst goed moeten weghalen voordat je de trap kan gaan verven. Doe je dat niet, dan krijg je akelige plakkerige bobbels in je net geverfde trap en dat is dus wat je niet wil.
  • Breng een goede primer aan. Ga je een trap verven, dan wil je natuurlijk dat de verf goed hecht. Om dit zeker te weten kan je het beste een goede primer aanbrengen. Dit is een onderlaag die ervoor zorgt dat de verf van de bovenlaag goed zal hechten. Het is even werk, zo’n extra laag op je trap, maar het resultaat zal aanmerkelijk mooier zijn.
  • Werk met stootbestendige verf. Begin je met het echte werk; het verven van de trap, denk er dan aan dat je de juiste verf gebruikt. Je zal moeten kiezen voor een stootbestendige verf. Deze wordt meestal gebruikt voor deurposten en drempels. Voor een trap is deze verf echter ook de beste oplossing. De verf zal vele jaren langer houden terwijl de prijs eigenlijk nauwelijks hoger is dan die van normale verf. Zit jouw kleur er in de bouwmarkt niet tussen? Dan kan je de verf laten mengen in een kleur die jij wilt.
  • Werk met meerdere lagen. Wil je een mooi dekkend resultaat wat lang zal houden; dan is het heel goed om meerdere lagen aan te brengen. Laat iedere laag goed drogen, en schuur deze vervolgens even op voordat je de volgende laag aanbrengt. Jouw project mag best wat tijd kosten.
  • Zet de professional aan het werk. Een mooi gelakte trap houd je graag langere tijd mooi. Heb je zelf weinig vertrouwen in jouw schildercapaciteiten, dan kan je het beste een professional inhuren. De professionele schilder zal jouw trap graag voor je in de lak zetten met een resultaat waar je een jaar of 10 garantie op krijgt. Een schilder inhuren zal je ongeveer tussen 275 en 375 euro kosten voor een trap schilderen.

Tips om je trap mooi te houden

  • Niet met schoenen aan naar boven. Met je schoenen aan door het huis lopen geeft veel sporen op je trap en op je vloer. Bovendien loopt het niet prettig binnenshuis. Wil jij een stil huis hebben wat minder loopgeluiden heeft, dan is het een verstandig idee om pantoffels te dragen binnenshuis in plaats van schoenen. Het zorgt er gelijk voor dat het schilderwerk van je trap niet zo smerig wordt.
  • Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen doen meer dan alleen het schoonmaken van je huis. Vaak zit er een bijtend materiaal in wat de lak van je trap kan aantasten. Het is verstandig om op te passen met dit soort materialen. Gebruik liever enkel water voor het schoonmaken van je trap. Dit voorkomt gelijk dat je trap glad kan worden door zeepresten.

Een goed advies ten slot

  • Vraag offertes op.

Offertes
Laat jij je trap schilderen; vraag dan offertes op. Dat doe je met één muisklik. Jij vraagt direct offertes op die je kan vergelijken. Dat levert jou een voordeel tot wel 35 procent op.

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 6 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!