Stappenplan traprenovatie

Een traprenovatie is tegenwoordig een heel populaire methode om je huis op te knappen. Een huis fleurt gelijk op wanneer de trap er niet meer oud en sleets maar mooi en glimmend bij staat. Wie besluit dat hij zijn trap wil gaan renoveren zal vol goede moed naar de winkel gaan om daar de renovatiespullen bijeen te kopen. Wanneer je dan eenmaal thuis bent komt het besef; de treden zijn niet passend voor jouw trap. Je zal flink wat werk moeten verzetten om jouw trap te renoveren. We hebben voor jou een stappenplan gemaakt wanneer jij je trap wil gaan renoveren.

Stap 1: Welke renovatie.

Wie een trap gaat renoveren doet er verstandig aan om eerst naar je budget te kijken. Heb je een paar honderd euro, dan zal je daar niet een complete set overzettreden mee kunnen kopen. Je hebt in dat geval de keuze; spaar je nog even door, of kies je voor een traprenovatie door de trap te schilderen. Wanneer jij alsnog die droomtrap op het oog hebt met glimmende treden met een prachtig dessin is het een goed idee om nog even door te sparen. Moet jouw trap snel een nieuw uiterlijk krijgen doordat deze binnenkort in de verkoop gaat, dan is het beter om deze te schilderen.

Stap 2: Begin met een kale trap.

Een trap zal doorgaans door eerdere bewoners van een huis al eens zijn geschilderd of zijn voorzien van trapmaantjes. Het is dan ook de eis dat jouw trap helemaal kaal is. Je zal oude delen laminaat of trapbekleding moeten verwijderen voordat je verder aan de slag kan gaan. Had je maantjes op de trap zitten, houd er dan rekening mee dat die hardnekkige lijmresten zullen achterlaten. Wil jij niet met een klevende trap blijven zitten, dan zal alle lijm grondig verwijderd moeten worden. Met een scherp plamuurmes kan jij je trap helemaal ontdoen van alles wat een goede renovatie in de weg staat.

Stap 3: Meet je trap goed op.

In de winkel zal je ontdekken dat traptreden in diverse breedtes bestaan. Meet daarom je trap goed op, en kijk welke breedte je nodig gaat hebben. Traptreden heb je met een breedte van 1 meter, en met een breedte van 1,30 meter. Het kan zijn bij een trap met één of twee draaien dat je een paar breedtes door elkaar nodig hebt. Wees niet gierig wanneer je materialen gaat kopen. Zeker bij stootborden kan het geen kwaad om rekening te houden met een misstap. De materialen kan je ook nog gebruiken om een misstap te corrigeren.

Stap 4: Investeer in goed gereedschap.

Wanneer je een trap gaat renoveren is het een goed idee om een trapspin te kopen. Dit is een vernuftig stukje gereedschap waarmee jij precies de maten van jouw trap kan intekenen op de traptreden voordat je ze gaat zagen. Het is een gereedschapje waar je in eerste instantie 30 euro voor kwijt bent. Je haalt de kosten er echter gelijk uit doordat je een nagenoeg professionele traprenovatie zelf kan uitvoeren op deze manier.

Stap 5: Het zagen van de treden.

Een extra overzettrede kopen kan een kostbare aangelegenheid zijn. Controleer daarom eerst goed of je de maten voor het zagen goed hebt afgetekend. Het voorkomt een hoop ellende en terug rijden naar de winkel voor extra overzettreden. Kijk eveneens naar de instructie voor het zagen van de overzettreden. Gebruik een zaag die speciaal geschikt is voor het type laminaat waar de trede van gemaakt is.

Stap 6: Start bovenaan je trap.

Een traptrede die je bij een traprenovatie plakt zal altijd eerst een paar uur moeten drogen voordat deze goed beloopbaar is. Start daarom bovenaan je trap, en zorg ervoor dat er niemand meer boven is wanneer je de trap gaat renoveren. Jij eindigt op deze manier met de renovatie onderaan de trap, waarna je het resultaat rustig kan bewonderen. Dat brengt ons tot de volgende goede tip.

Stap 7: Zorg ervoor dat er 1 persoon is om jou te helpen

Je zal het altijd zien; terwijl jij de trap aan het renoveren bent moet er opeens iemand naar boven. Beter is het dan ook om de trap aan te pakken wanneer je huisgenoten weg zijn. Zorg ervoor dat er hooguit 1 persoon thuis is om jou te helpen met de traprenovatie. Je hebt rust aan je hoofd en je hebt het huis voor jezelf.

Stap 8: Bespaar niet op de afwerking.

Een traprenovatie is pas compleet na de juiste afwerking. Zorg ervoor dat je ook de stootborden vervangt, en investeer eventueel in een passende trapleuning. De kleur is het mooiste wanneer deze overeenkomt met de kleur van de traprenovatie.

Vraag offertes op

Wil het renoveren van je trap niet lukken, vraag dan offertes op bij een professioneel traprenovatiebedrijf of bij een klussenbedrijf om de door jou gekochte materialen aan te brengen op je trap. In dat geval betaal je voor het werk van een professional niet de hoofdprijs.

 

 

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 6 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!