Informatie en advies over traprenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Trappen staan er bekend om vrij snel te slijten. Dat komt doordat ze regelmatig belopen worden en eigenlijk altijd op dezelfde plekken. Toch kan een mooi afgewerkte trap echt een verschil maken in een woning en deze direct verzorgder doen ogen. Het kan daarom nodig zijn om de trap in je woning eens in de zoveel tijd te laten renoveren. Gelukkig is dit niet altijd erg moeilijk en zijn er ook bedrijven die dit voor je willen doen. Het is dan belangrijk dat je rekening houdt met de onderstaande valkuilen en veelgemaakte fouten, voordat je overgaat tot het inplannen van je traprenovatie.

*Tip:

→ Traprenovatie nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale trapspecialisten.

Het materiaal

De meeste mensen bekleden hun trap in hetzelfde materiaal als de vloer, maar dit hoeft natuurlijk niet. Ga jij een materiaal kiezen om je trap mee te laten betreden, houd er dan rekening mee dat dit enkele eigenschappen moet hebben.

  • Stil: omdat de trap vaak naar de slaapgedeeltes van een woning leidt is het geen slecht idee om aandacht te besteden aan de luidheid van een trap. Materialen zoals parket en hout kunnen voor overlast zorgen doordat ze kraken en klanken als je erop loopt. Dit betekent niet dat je deze materialen niet kunt kiezen voor je trap, maar dat je bijvoorbeeld kunt overwegen om de treden gedeeltelijk met rubber te bekleden.
  • Ruw: in Nederland staan onze trappen bekend als steil en gevaarlijk. Ook al zijn wij hieraan gewend, het is nog steeds belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan veiligheid. Het is niet de bedoeling dat je trap glad is en dat je hier makkelijk vanaf glijdt. Om dit te voorkomen zijn er anti slip matten die je op de treden kunt laten plaatsen.
  • Sterk: als laatste moet het materiaal natuurlijk sterk zijn. De trap wordt vaak belopen en dan altijd op dezelfde plekken. Om te voorkomen dat deze te snel slijten is het belangrijk dat het materiaal dat je gebruikt van goede kwaliteit is of dat je je bewust bent van dit punt. Ga je je houten trap verven, bijvoorbeeld, dan kun je ervan uitgaan dat je dit zeker elke 5 jaar moet herhalen.

Zelf doen of uitbesteden?

Een traprenovatie kan erg makkelijk zijn. Als je het simpelweg opnieuw wilt beleggen met bijvoorbeeld tapijt en je toch al de vloer van de rest van je woning aan het aanpakken bent, dan kun je dit er als ervaren klusser wel bij doen. Er zijn enkele situaties waarin het beter is om een specialist in te schakelen. Zo zijn gesloten trappen aanzienlijk moeilijker te renoveren dan open trappen en hetzelfde geldt voor trappen met een draai. Ook het materiaal bepaalt hoe gemakkelijk de klus is en de huidige staat van de trap is net zo bepalend. Wil je een oude en versleten trap nieuw leven inblazen, dan kan het soms beter zijn om de specialisten in te schakelen. Deze keuze hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid doe-het-zelf ervaring die jij hebt en van de tijd die je tot je beschikking hebt.

Vergeet het onderhoud niet

Veel mensen kiezen een traprenovatie uit puur om esthetische redenen. En dit zijn natuurlijk ook de belangrijkste redenen: de trap ziet er naderhand goed uit en mag er weer zijn. Er zijn echter ook andere punten waarmee je rekening kunt houden als je een traprenovatie gaat uitvoeren en één hiervan is de mate van onderhoud dat de trap nodig heeft. Een echte houtsoort is bijvoorbeeld erg mooi als trapbekleding, maar dit dient goed onderhouden te worden. Weer andere materialen, zoals steen en parket hebben dit in veel minder mate nodig. Het is daarom niet verkeerd om hout te gebruiken, maar het is wel goed om je van dit feit bewust te zijn wanneer je het materiaal uitkiest.

Goede ondergrond

Voor een succesvolle traprenovatie is het voorbereidende werk erg belangrijk. Sommige renovatiebedrijven maken gebruik van overzettreden en dit maakt het al een stuk gemakkelijker. Wil je echter een grote renovatie uitvoeren, dan is het belangrijk dat je vanuit het laagste niveau begint. Je moet de huidige bekleding volledig verwijderen inclusief verf- en lijmresten en je moet de trap schuren en repareren. Dit is ook het moment om te zien welke treden kraken en om daar wat aan te doen. Pas als je weer met een gaaf en schoon canvas kunt beginnen is het tijd om de trap weer op te bouwen. Doe je dit niet goed, dan kun je in de toekomst problemen krijgen met je trap. Je verbergt de onderlagen dan eigenlijk gewoon in plaats van ze te repareren of te verwijderen.

Vergelijk offertes

Ben jij op zoek naar iemand die jouw trap kan renoveren? Dan kun je via onze vergelijkingstool direct offertes opvragen en deze gebruiken voor een vergelijking. Deze dienst is gratis en vrijblijvend en kan je helpen bij het maken van de eerste stap richting het inplannen van jouw traprenovatie.

One thought on “4x Valkuilen + veelgemaakte fouten traprenovatie”

  1. Bedankt voor het delen van de valkuilen bij het renoveren van een trap. Ik geloof ook dat velen de mist ingaan met het materiaal. Ik heb er ook lang over nagedacht voordat ik een traploper kocht. Kijk ook naar wat het beste zou passen bij jouw woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Handige weetjes over trap renoveren

Is je trap verouderd en eigenlijk wel toe aan een flinke opknapbeurt?

Wat voor een traprenovaties kun je doen met laminaat?

Er zijn verschillende soorten traprenovaties, die je in je woning kunt laten

Waarom zou je kiezen voor een HPL trap?

Het betekent niet dat, wanneer je in een nieuwbouwwoning zit, je niks