Informatie en advies over traprenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een traprenovatie wordt wel eens vergeten, maar is het middel om je huis een andere uitstraling te geven zonder dat je meteen een hele verbouwing moet ondergaan. Een trap slijt door alledaags gebruik veel, waardoor een opknapbeurt soms wel nodig is. Een traprenovatie is daarbij relatief goedkoop en snel uitgevoerd. Als je dan toch je trap onder handen gaat nemen, is (betere) trapverlichting ook iets waarnaar gekeken moet worden.

Wat is trapverlichting?

Trapverlichting is eenvoudigweg verlichting, waarmee je de gehele trap of de afzonderlijke treden van de trap verlicht. Op twee verschillende manieren kun je de verlichting gebruiken. Ten eerste als functionele verlichting. Dit houdt in dat de verlichting de treden van de trap dusdanig verlicht dat je die in het donker goed ziet. Ook kan trapverlichting gebruikt worden als sfeerverlichting om je trap in een bepaalde stijl te laten passen, zoals de moderne. Dimbare trapverlichting heeft zowel de functionele als de sfeercreatie functie.

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje

Dagelijks gebruik je je trap meer dan je zou denken. Meestal bevindt je trap zich in een donker trappenhuis, waardoor treden vaak lastig te onderscheiden zijn met valgevaar als gevolg. Trapverlichting biedt hierbij een uitkomst. Tevens geeft trapverlichting sfeer aan je trap, maar kan die ook gebruikt worden voor een moderne look. Trapverlichting is eveneens voor de gebruiker gemakkelijker, omdat je niet eerst een lichtschakelaar in het donker hoeft te zoeken, alvorens je trap verlicht is. Wanneer je daarnaast gebruik maakt van LED verlichting, dan gebruik je ook nog eens energiezuinige verlichting om je veiligheid en gemak te garanderen.

Verschillende soorten trapverlichting

Wanneer je je trap renoveert, kun je kiezen voor twee soorten trapverlichting. Je kunt strips plaatsen aan de onderzijde van de traptrede. Je kunt spots plaatsen aan de muur, die aangaan door middel van een bewegingssensor. Je kunt op een creatieve wijze je trap verlichten door strips aan je trapleuning of op de traptreden te plaatsen. Je kunt echter ook verlichting plaatsen in de wangen van je trap. Er zijn dus genoeg keuzemogelijkheden om nu net die look te creëren, waarnaar jij op zoek bent.

LED strips als trapverlichting

Wanneer je kiest voor energiezuinige LED strips, dan kun je speciale LED profielen gebruiken voor trapverlichting. Deze profielen brengen een aantal voordelen met zich mee:

  • Je realiseert een egale verspreiding van het licht.
  • De strips zullen in een profiel langer meegaan.
  • De profielen kun je eenvoudig tijdens je traprenovatie aan de trap bevestigen.
  • De strips raken minder snel beschadigd, want ze worden door de profielen beschermd.

De voordelen van LED strips an sich

Het gebruikmaken van LED brengt altijd een aantal voordelen met zich mee. Het belangrijkste van LED is natuurlijk dat het energiezuinig is en milieuvriendelijk. Tevens kun je de lichtkleur van LED veelal zelf kiezen, dus je kunt de kleur passend maken bij de rest van je interieur. LED strips aan je trap kun je zelf installeren en je kunt zelf de grootte aanpassen door de strips te knippen in de gewenste grootte. Vaak kun je bij merken ook zelf je LED profiel kiezen.

Hoe gaat de trapverlichting aan?

Op verschillende manier kan de trapverlichting ingeschakeld worden. Je kunt gebruikmaken van een schakelaar of je gebruikt een sensor, dat het licht automatisch aangaat wanneer je de trap op of af loopt. Wanneer je voor laatstgenoemde kiest, moet je wel goed rekening houden met de plek waar je de sensor plaatst. Wanneer je de sensor op de trap plaatst, dan is je trap in het donker alsnog moeilijk te vinden. Wanneer je kiest voor een schakelaar, dan kun je een handmatige schakelaar kiezen. Hiermee zet jij je verlichting aan naar een moment van keuze. Je kunt echter ook een schakelklokschakelaar kiezen. Hierbij stel je een tijd in, waarop de schakelaar elke dag aan zal springen op een bepaalde tijd en je trap van licht zal voorzien.

Hoeveel kost trapverlichting?

Wat jouw trapverlichting je zal kosten, is afhankelijk van welk type verlichting je pakt, hoe groot je trap is en of je de klus zelf uitvoert of niet. Als je bijvoorbeeld spots in de zijwand van je trap laat maken, dan kost dit gemiddeld €10 á €15 per aangebrachte spot. Plaats je spots in de stootborden, dan kost dit circa €7.50 á €15 per stuk. LED verlichting kost ongeveer €15 á €35 per trede, die verlicht moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

De do’s en dont’s bij een zwarte traprenovatie

Het kan zo zijn dat je trap aan vervanging toe is. Een

Handige weetjes over trap renoveren

Is je trap verouderd en eigenlijk wel toe aan een flinke opknapbeurt?

Alles wat je moet weten over de molenaarstrap

Een traprenovatie kan je huis weer meteen een andere uitstraling geven. Vergeet