Informatie en advies over traprenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er zijn verschillende soorten traprenovaties, die je in je woning kunt laten doen. Dit is afhankelijk van de soort trap die je hebt:

  • Bij een houten trap kun je oneffenheden en krassen eenvoudig wegschuren of je geeft je trap een vernislaag.
  • Bij een trap met bekleding moet je jouw trap voorzien van een nieuwe bekleding.
  • Bij een geverfde trap voorzie je jouw trap met een nieuwe kleur verf.

    *Tip:

    → Traprenovatie nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale trapspecialisten.

De beklede trap

Vooral bij een trap met bekleding kun je uit vele materialen kiezen. Vroeger gebruikte men vooral tapijt om de trap te bekleden, omdat tapijt heel stroef is en zacht om op te lopen. Tegenwoordig wordt er vaker gebruik gemaakt van overzettreden in allerlei materialen, zoals vinyl, hout en laminaat. Wat zijn echter de voor- en nadelen van laminaat? En wat kost een dergelijke traprenovatie? In dit blog zul je op deze vragen de antwoorden vinden.

Wat is laminaat?

Laminaat is een composietplaat. De opbouw bestaat uit vier lagen. De bovenste laag wordt de beschermlaag genoemd. Deze zorgt voor waterbestendigheid, gaat verkleuringen tegen en zorgt voor hardheid. De tweede laag is de decorlaag. Deze geeft het laminaat zijn hout- of tegellook. De decorlaag wordt gevolgd door de basislaag, bestaande uit High Density Fibreboard. De afsluitende laag bestaat uit hetzelfde materiaal als de beschermlaag. Hierdoor wordt vocht van onderen ook afgeweerd en zullen bewegingen in de plank in balans blijven. Laminaat heb je in twee verschillende maten: 100 x 30 cm en 130 x 40 cm.

Wat kost het (laten) leggen van laminaat?

Door het kliksysteem van laminaat kun je deze overzettreden ook gemakkelijk zelf leggen. Heb je hier geen tijd voor of ben je er niet handig in, kun je ook altijd een vloerspecialist inhuren hiervoor. Bij het laten leggen van je laminaat bepalen de staat van de ondergrond, het te beleggen oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de klus en de soort laminaat de prijs. Gemiddeld kost het laten leggen van laminaat zes euro per vierkante meter. Doe je laminaat zelf leggen, spaar je de arbeidskosten uit.

De duurzaamheid van laminaat

Een laminaat trap ziet er strak en mooi uit, maar heeft ook nog andere voordelen. Ten eerste is laminaat een duurzaam materiaal. Het houdt vocht tegen, waardoor het niet kan rotten. Het houdt UV-straling tegen, waardoor het ook niet kan verkleuren. Laminaat is van nature een robuust materiaal, waardoor het niet voorbewerkt hoeft te worden. Door zijn hardheid, is laminaat ook een slijtvast materiaal. Hierdoor heb je ook lang plezier van een laminaat trap. Daarnaast heeft het ook een onderhoudsvriendelijk aard: met een vochtige doek vuil afnemen is al voldoende.

Zoveel keuzes met laminaat

Door de decorlaag van laminaat kun je de overzettreden in allerlei kleuren en dessins vormgeven. De decorlaag bestaat namelijk uit een afbeelding, die door hoge druk tegen de bovenste laag is aangeperst. Deze afbeelding kun je zelf kiezen: je kunt kiezen uit hout, steen, maar ook effen kleuren en kiezels zijn mogelijkheden. Ook kun je zelf de dikte van het laminaat kiezen. Door de vele mogelijkheden heeft een laminaat trap een unieke uitstraling, die niet uit de toon valt bij de rest van je interieur.

Laminaat heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding

Een laminaattrap is daarnaast ook nog eens een van de voordeligste traprenovaties, die je kunt laten uitvoeren. Voor zes euro per vierkante meter heb je jouw laminaat al gelegd door een professionele vloerspecialist. Breng je zelf het laminaat aan, dan bespaar je zelfs nog op dit bedrag. Goedkoop laminaat kun je al kopen voor €2.50 per vierkante meter.

Nadelen van een laminaat trap

Naast de vele voordelen heeft laminaat ook een aantal nadelen. Door de hardheid van het materiaal voelt laminaat harder en minder warm aan dan de duurdere houten trap. Ontstaan er toch krassen op het laminaat, doordat je zware voorwerpen over je traptreden getild hebt, dan zijn deze niet zo gemakkelijk weg te werken. De trap opschuren bijvoorbeeld, zoals bij houten traptreden, werkt niet. Je kunt krassen alleen met een speciale stift wegwerken, maar die is niet altijd beschikbaar in de juiste kleur. Laminaat weerkaatst geluid ook goed, waardoor je zonder de juiste ondergrond wat geluid produceert bij het op en af lopen van de trap. Hoewel je laminaat daarnaast in een houtdessin kunt kopen, zie je toch het verschil met echt hout. Laminaat oogt niet zo levendig en natuurlijk als echt hout en mist ook de levenslange duurzaamheid van hout.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Handige weetjes over trap renoveren

Is je trap verouderd en eigenlijk wel toe aan een flinke opknapbeurt?

Welk soort trapbekleding is het voordeligst?

Een trap is één van de meest belangrijke onderdelen van je woning.

Wat komt er allemaal bij traprenovatie kijken?

Is de trap in je woning toe aan een vernieuwing? Dan is