Informatie en advies over traprenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Is de trap in je woning toe aan een vernieuwing? Dan is het verstandig om te kiezen voor traprenovatie waardoor je op de kosten bespaart aangezien je geen nieuwe trap hoeft te kopen, maar je trap ziet er weer zo goed als nieuw uit op een voordelige wijze. Maar wat is traprenovatie precies en wat komt er allemaal kijken bij het renoveren van een trap? Als je dit allemaal wenst te weten, ga dan direct verder met lezen.

*Tip:

→ Traprenovatie nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale trapspecialisten.

Wat is traprenovatie?

Traprenovatie houdt niets meer in dan het renoveren van een bestaande trap die oud, versleten of vervallen is en toe is aan een opknapbeurt. Hierbij hoef je geen geld uit te geven aan het kopen van een nieuwe trap. Bij traprenovatie wordt er een nieuwe traptrede geplaatst bovenop de bestaande traptrede waardoor de hele trap er goed onderhouden en nieuw uitziet. Daarnaast gaat de waarde van je huis flink omhoog door je trap te renoveren. Een huis met een versleten trap oogt immers niet mooi, zeker niet als je van plan bent om je woning te gaan verkopen. Je kunt je trap dus een geheel nieuwe look naar eigen wens geven door middel van traprenovatie.

Trapbekleding

Je kunt bij traprenovatie uit verschillende soorten trapbekleding kiezen. Denk zo bijvoorbeeld aan hout, waardoor je trap een natuurlijke en warme uitstraling krijgt. Houd wel rekening dat houten trapbekleding vrij duur is maar dat het materiaal wel lang meegaat en gemakkelijk opnieuw gerenoveerd kan worden. Je kunt ook voor laminaat kiezen, waarbij je trap een strakke houten look krijgt. Laminaten vloerbekleding is daarnaast slijtvast, niet duur, onderhoudsvriendelijk en in allerlei kleurstellingen te krijgen. Een andere optie is tapijt, een voordelige optie om je trap zo goed als niet te maken. Tapijt heeft een geluiddempend effect, maar je moet wel rekening houden met het plaatsen van rubber onder het tapijt om te voorkomen dat de trapbekleding slijt. Ook PVC heeft een geluiddempende werking, heeft een warme en natuurlijke uitstraling, is slijtvast en klinkt minder hol maar je moet wel onthouden dat de kosten wat hoger liggen bij PVC trapbekleding.

Prijsopbouw traprenovatie

De manier waarop de kosten voor traprenovatie op zijn gebouwd geven een indicatie van in hoeverre het mogelijk is om te besparen op de kosten aangezien je een beter beeld hebt van hoeveel je precies uit gaat geven aan wat. Je kunt uitgaan dat 65% van de prijs naar de arbeidskosten voor het arbeidsintensieve werk van de specialist uitgaat, 30% gaat naar de materialen voor het renoveren van de trap en 5% is bestemd voor de kilometerkosten. De kilometerkosten kunnen oplopen naarmate je verder weg woont van de specialist.

Kosten traprenovatie

De kosten die komen kijken bij traprenovatie hangen van verschillende factoren af. Denk zo aan wat voor soort trap je hebt, de soort trapbekleding die je kiest, de grootte van de trap en de extra opties zoals bijvoorbeeld trapverlichting. Hieronder tref je een gemiddeld kostenplaatje voor het renoveren van een trap op basis van de soort trap.

 

Soort trap Kosten
Rechte trap €1.500 – €1.750
Open trap €1.850 – €2.100
Gesloten trap €3.350 – €3.600

 

Je kunt de kosten ook bepalen aan de hand van de materialen die je kiest om de trap te renoveren. Hieronder tref je een indicatie van de kosten die komen kijken bij traprenovatie aan de hand van de materiaalkeuze.

Materiaalsoort Kosten open trap Kosten gesloten trap
Tapijt €900 €1.500
Linoleum €1.200 €1.400
Laminaat €1.350 €2.300
Eiken €2.500 €3.500
PVC €1.550 €2.550

 

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Er zijn verschillende factoren die een grote rol spelen op de kosten die komen kijken bij een traprenovatie. De meest relevantie keuzes hierbij zijn de soort trap, aangezien de prijzen van traprenovatie voor elke trapsoort flink kunnen variëren. Ook de huidige staat waarin de trap zich verkeert, de materiaalkeuze voor de trapbekleding, welke specialist je inschakelt, het onderhoud van de trap na de traprenovatie, het aanbrengen van veiligheidstrips na de renovatie, ledverlichting en andere interessante extra’s kunnen van invloed op de prijs zijn en deze flink doen stijgen.

Zelf doen of een specialist inschakelen?

Je kunt overwegen om zelf aan de slag te gaan met het renoveren van de trap om ruim 50% op de kosten van traprenovatie te besparen, maar je moet hiervoor wel beschikken over enige mate van handigheid en ervaring met het renoveren van trappen. Daarnaast heb je bepaald gereedschap nodig en moet je zelf alle materialen aanschaffen voor de traprenovatie. Het is verstandig om de diensten van een specialist in te schakelen als je verzekerd wilt zijn van professioneel en correct werk. Daarnaast weet je zeker dat je een prachtig eindresultaat zult hebben en dat je garantie op het werk krijgt als je een erkend vakman inhuurt. Doe je de traprenovatie zelf, dan krijg je geen garantie op het werk.

Handige bespaartips traprenovatie

De kosten voor traprenovatie zijn niet bepaald hoog, maar het zou ideaal zijn als je de kosten nog meer kunt verlagen om te besparen op de kosten. Je kunt besparen op de kosten van traprenovatie op de volgende manieren:

  • Vergelijk eerst offertes van meerdere specialisten en kies dan de voordeligste offerte uit.
  • Kies een lokale specialist om op de hoog oplopende kilometerkosten te besparen.
  • Laat de specialist meerdere projecten tegelijk uitvoeren tegen een lage totaalprijs.
  • Bespaar op de kosten van de specialist door zelf bepaalde voorbereidende taken uit te voeren.
  • Renoveer de trap in fases waardoor je niet in één keer te veel geld uit moet geven.
  • Check of de buren hun trap ook willen renoveren zodat jullie samen een specialist inhuren.

 

Ben je van plan om de trap in je huis op te gaan knappen? Dan is traprenovatie een voordelige manier om je trap een nieuwe look te geven zodat deze perfect bij het interieur van je huis past. Wil je meer weten over de mogelijkheden van traprenovatie? Neem dan contact op met een specialist zodat deze je kan adviseren van de opties in jouw geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Welk soort trapbekleding is het voordeligst?

Een trap is één van de meest belangrijke onderdelen van je woning.

4x Valkuilen + veelgemaakte fouten traprenovatie

Trappen staan er bekend om vrij snel te slijten. Dat komt doordat

Waarom zou je kiezen voor een HPL trap?

Het betekent niet dat, wanneer je in een nieuwbouwwoning zit, je niks