Informatie en advies over traprenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De trappen in je woning gebruik je iedere dag. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit een van de eerste zaken in huis is wat slijtage ondergaat. Juist, omdat het zo’n belangrijk onderdeel is een woning is het daarom raadzaam van tijd tot tijd je trap te renoveren. Een traprenovatie is namelijk in een handomdraai gebeurd. Er zijn verschillende soorten traprenovaties.

*Tip:

→ Traprenovatie nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale trapspecialisten.

Houten trap

De soorten traprenovaties, die je kunt doen, is afhankelijk van welke soort trap je in huis hebt. Heb je een houten trap, kun je oneffenheden en krassen makkelijk wegschuren. Hierbij is het wel raadzaam om je hout een vernislaag te geven, waardoor je je trap beschermt tegen invloeden van buitenaf en deze zo langer mooi blijft. Onderhoud daarnaast je trap door deze regelmatig af te stoffen met een vochtige doek en te stofzuigen. Zijn er treden met grove beschadigingen, is het beter deze direct te vervangen.

Een trap met bekleding

Veel trappen in huis zijn met bekleding, veelal tapijt, belegd. Door het vele op en af lopen wordt de bekleding op sommige plekken vaal en dun. Ook kan de trapbekleding zelfs loskomen. Een tijdje kun je dit handmatig bijwerken, maar als je de bekleding al een tijd hebt liggen is het beter om te gaan voor een nieuwe bekleding van je trap. Verwijder hierbij eerst de oude trapbekleding, waarna er overzettreden over de huidige traptreden geplaatst worden.

Hoe verwijder je trapbekleding?

Dit is afhankelijk van welk middel er gebruikt is bij het plaatsen van de bekleding. Je hebt witte lijm en gele lijm. Er kan echter ook gebruik zijn gemaakt van spijkers.

Trapbekleding geplakt door middel van lijm

Witte lijm is plaksel op waterbasis, wat inhoudt dat je deze kunt verwijderen door hem te weken in water en zeep of zelfs door hem te weken in cola. Na het intrekken kun je de bekleding voorzichtig verwijderen. Is er synthetische lijm gebruikt, gekenmerkt door de gele kleur, dan moet je een speciale lijmverwijderaar gebruiken om je vloerbedekking los te krijgen. Hierna begin je bovenaan de trap, waar je met een schroevendraaier in de hoek de vloerbedekking los trekt.

Trapbekleding vast gespijkerd

Is je trapbekleding bevestigt met spijkers, dan trek je deze eerst los met een klauwhamer. Daarna verwijder je de bekleding, zoals bij de trapbekleding met synthetische lijm, door bovenaan de trap in een hoek te beginnen met losstrekken. Je werkt kortom altijd van boven naar beneden. Is de trapbekleding daarnaast ook nog vastgelijmd, dan moet je een van bovenstaande methodes gebruiken om de bekleding los te weken.

Afbladderen verf

Een derde traprenovatie wat je kunt uitvoeren is het bijwerken van het verfkleurtje van je trap. Door de slijtage kan je verf gaan afbladderen. Bij geverfde traptreden schuur je de trap eerst, zodat de oude verfresten verwijderd worden. Hierna kun je jouw trap weer een fris kleurtje geven. Let hierbij wel op welke verf je gebruikt, want niet iedere verf is geschikt voor het schilderen van een trap.

Meerdere materialen mogelijk

Vroeger werden trappen vooral bekleed met tapijt. Tegenwoordig kun je bij een traprenovatie uit meerdere materialen kiezen, zoals laminaat, massief hout en vinyl. Alle materialen zijn handig, omdat ze gemakkelijk te reinigen zijn. Maar wat zijn de verschillen?

Laminaat

Laminaat is een composietplaat, opgebouwd uit verschillende lagen. Hierdoor krijg je het materiaal in verschillende soorten houtdessins. Laminaat overzettreden heb je in twee verschillende maten: 100 x 30 cm en 130 x 40 cm. Laatstgenoemde maat is het beste te gebruiken, wanneer er een draai in je trap zit. Een rubberen antislip laag en bijpassende stootborden worden meegeleverd.

Massief hout

Deze overzettraptreden hebben een eiken toplaag. Ook de stootborden hebben deze toplaag, zodat ze naadloos in elkaar overgaan. Verder zijn de treden voorzien van een antislip laag om uitglijden te voorkomen. Na de installatie kun je deze traptreden nog afwerken met waxolie of traplak. Ook eikenhout kun je gemakkelijk zelf aanbrengen, mits je het materiaal op de juiste manier behandeld. Eikenhout moet bijvoorbeeld eerst 48 uur uit de verpakking in de kamer liggen, zodat het hout kan acclimatiseren.

Vinyl

Vinyl is een kunststof overzettrede, die ervoor zorgt dat geluiden gedempt worden. Vinyl krijg je in verschillende houtmotieven. Het bekleden van je trap met vinyl is een van de makkelijkste traprenovaties. Iedere doe-het-zelver kan deze klus klaren, want je kunt vinyl gemakkelijk zelf snijden in de maat, die je moet hebben. Bovendien is er reeds een plakrand op het vinyl aangebracht, waardoor je ook geen rekening hoeft te houden met welke lijm je gaat gebruiken.

De trapleuning

Ook moet je eens in de zoveel tijd de trapleuning eens vervangen, al is het om deze aan te doen sluiten bij de renovatie van je traptreden. Een trapleuning kun je in verschillende materialen krijgen: hout, aluminium en roestvrij staal. Daarnaast heb je ronde, rechthoekige of ovalen vormen. Wat je voor een trapleuning kiest, is afhankelijk van de stijl van de rest van je trap.

Voor iedere klusser

Je traprenovatie zelf doen is kortom zeer eenvoudig. Als je met bovenstaande zaken rekening houdt en weet hoe je trap er na de renovatie uit moet komen te zien, dan is renoveren van je trap een fluitje van een cent. Voor inspiratie kun je altijd voorbeelden raadplegen op de websites van klusbedrijven of bouwmarkten, zoals Hubo en Gamma. Heb je een ongelijke trap of andere moeilijkheden, dan kun je ook overwegen om een klusjesman in te schakelen voor je traprenovatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Trapverlichting bij je traprenovatie: waarom hiervoor kiezen?

Een traprenovatie wordt wel eens vergeten, maar is het middel om je

5x Valse vooroordelen traprenovatie

Af en toe zal je trap aan renovatie toe zijn. Dit is

Wat komt er allemaal bij traprenovatie kijken?

Is de trap in je woning toe aan een vernieuwing? Dan is