Traprenovatie mogelijkheden

Wanneer je een nieuwe trap wil laten plaatsen zal je kunnen vaststellen dat je een keuze dient te maken uit een ongelofelijk groot aantal verschillende opties. Dat gezegd zijnde geldt dit eigenlijk ook voor traprenovatie. Het renoveren van een trap kan namelijk gebeuren met behulp van de meest uiteenlopende materialen. Daarnaast zijn er ook nog eens heel wat uiteenlopende opties beschikbaar die er voor kunnen zorgen dat jouw gerenoveerde trap nog mooier en bovendien ook nog veiliger wordt. In ieder geval, wil jij graag de trap in jouw woning renoveren, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk welke mogelijkheden er op dit vlak precies allemaal voor handen zijn? Dan is het zonder meer de moeite waard om even de informatie welke is terug te vinden op deze pagina uitgebreid door te nemen.

Welke soorten trappen kunnen worden gerenoveerd?

In eerste instantie is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden op vlak van de  vormgeving van de trap. Het spreekt namelijk voor zich dat de constructie van de ene trap niet gelijk staat aan de constructie van een ander exemplaar, in tegendeel. We maken op de markt een onderscheid tussen verschillende mogelijkheden zoals:

 

 1. Een rechte en open trap;
 2. Een open trap welke is voorzien van één kwart;
 3. Een gesloten trap welke is voorzien van één kwart;

 

De kostprijs die afhankelijk is van de verschillende mogelijkheden voor wat de vormgeving van de trap betreft kan sterk uiteenlopend zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat niet alleen de vorm van de trap verantwoordelijk is voor een bepaalde kostprijs, dit geldt ook voor het algemene karakter er van. Een rechte trap die bijvoorbeeld bestaat uit 13 of 14 treden valt binnen de basisprijs van gemiddeld 750 euro. Op het ogenblik dat de trap meer treden telt kan die prijs echter meteen omhoog gaan. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden. Ook het ogenblik waarop je trap over bijvoorbeeld een kwart beschikt kan de prijs beïnvloeden.

Mogelijkheden op vlak van materialen

Niet alleen de vormgeving van de trap is bepalend voor de kostprijs die je zal moeten betalen. Het spreekt voor zich dat er ook op vlak van materialen die gebruikt kunnen worden heel wat verschillende mogelijkheden bestaan. Op dit vlak is het vooral van belang om rekening te houden met vier verschillende factoren. Veel mensen laten de keuze van het materiaal voor hun traprenovatie dan ook afhangen van bijvoorbeeld:

 

 1. De uitstraling waar het materiaal over beschikt;
 2. De duurzaamheid van het materiaal in kwestie;
 3. Het onderhoudsvriendelijke karakter van het materiaal;
 4. De kostprijs waar het materiaal over beschikt;

 

Door de jaren heen zijn er overigens heel wat nieuwe materialen bij op de markt verschenen die gebruikt kunnen worden bij het uitvoeren van een traprenovatie. Veel is op dit vlak uiteraard afhankelijk van het type stijl die je wenst te creëren in je interieur. Let wel, een extravagante trap kan op het eerste zicht een unieke meerwaarde betekenen voor je interieur, maar bij verkoop kan deze zomaar een doorn in het oog zijn. Enkele voorbeelden van materialen die je zou kunnen gebruiken zijn in ieder geval:

 

 • Laminaat;
 • Tapijt;
 • Vinyl;
 • PVC;
 • Eikenhout
 • Glas

Mogelijkheden op vlak van opties voor je traprenovatie

Wanneer je alle mogelijkheden bekijkt om jouw traprenovatie uit te (laten) voeren zal je op een zeker ogenblik ook rekening willen gaan houden met de eventuele opties die je kan voorzien. Veel mensen besteden hier nog te weinig aandacht aan waardoor hun trap net wat minder bruikbaar wordt dan ze in eerste instantie hadden verwacht. Vooral de verlichting speelt op dit vlak een cruciale rol. Vaak wordt er hier te weinig bij stilgestaan waardoor de trap slecht wordt verlicht. Het spreekt voor zich dat dit niet zelden kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Een goede verlichting voorzien is dan ook altijd een absolute aanrader.

 

Een tweede optie waar je absoluut bij stil moet blijven staan heeft betrekking tot de antislip die aan je trap wordt gegeven. Van nature is het zo dat heel wat materialen slechts over een beperkte of eigenlijk zelfs helemaal over geen antislip-eigenschappen beschikken. Dat is vervelend, want het brengt in de praktijk altijd een specifiek gevaar met zich mee. Geldt ook voor de materialen waar jij gebruik van hebt gemaakt bij het uitvoeren van jouw traprenovatie dat deze standaard niet voldoende antislip bieden? In dat geval kan je er onder meer voor kiezen om te kijken in de richting van speciale antislip strips.

Mogelijkheden om te besparen op je traprenovatie

Tot slot kan het ook nog de moeite waard zijn om even te kijken in de richting van de mogelijkheden om te besparen op je traprenovatie. Dit is iets wat door veel mensen wel eens over het hoofd wordt gezien. Waarschijnlijk wil jij vooral graag dat jouw traprenovatie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd zonder dat je echt nadrukkelijk gaat kijken naar eventuele mogelijkheden om te kunnen besparen. Toch is dit erg belangrijk. Wij hebben de belangrijkste mogelijkheden om te besparen op je traprenovatie alvast even op een rijtje gezet.

 

 • Probeer je traprenovatie deels zelf te doen

Afhankelijk van het materiaal waar je gebruik van maakt voor het uitvoeren van jouw traprenovatie is het perfect mogelijk om de renovatie (deels) zelf uit te voeren. Dit zorgt er voor dat er een aanzienlijke besparing kan worden gerealiseerd op de totaalprijs van je traprenovatie. Het spreekt evenwel voor zich dat je er dan wel rekening mee zal moeten houden dat je de nodige tijd zal moeten voorzien voor het zelf renoveren van je trap. Dat is dan de keerzijde van de medaille.

 

 • Toch uitbesteden? Kies dan voor een vakman uit de buurt!

Wil je liever toch jouw traprenovatie uitbesteden? In dat geval is het altijd aangeraden om een beroep te doen op een vakman uit je eigen buurt. Op deze manier kan je er in ieder geval voor zorgen dat je de voorrijkosten tot een absoluut minimum kan beperken. Ook dit kan een niet onaanzienlijk verschil maken op de eindfactuur.

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!