Informatie en advies over traprenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Is je trap verouderd en eigenlijk wel toe aan een flinke opknapbeurt? Het renoveren van een trap is geen eenvoudige klus, maar juist specialistisch werk. Huur daarom een specialist in om je trap te renoveren aangezien je trap wel dient te voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Maar wat houdt een traprenovatie precies in? Door hieronder verder te lezen kom je van alles en nog wat te weten over het renoveren van een trap.

*Tip:

→ Traprenovatie nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale trapspecialisten.

Wat is traprenovatie?

Heb je een trap in je huis? Dan weet je zelf ook wel hoe belangrijk het is dat deze trap goed wordt onderhouden, de trap wordt immers dagelijks intensief gebruikt door de meeste bewoners van het huis. Traprenovatie kan worden omschreven als het repareren, onderhouden en bekleden van een trap. Een trap kan worden gerenoveerd door gebruik te maken van verschillende soorten trapbekleding zoals multiplex, laminaat of hout.

De mogelijkheden en materialen van traprenovatie

Als het gaat om het renoveren van een trap dan zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Je kunt kiezen uit zoveel soorten kleuren, stootboorden, wangen, anti-slip en zelfs het toevoegen van led-verlichting zodat je beter kunt zien in het donker als je de trap op en afgaat. De meeste trappen zijn van hout gemaakt. Vervolgens wordt er tijdens de renovatie nieuwe overzettreden geplaatst. Deze kunnen gemaakt zijn van laminaat, pvc of een houten toplaag. Laminaat is de populairste keuzen in Nederland vanwege de scherpe prijzen en de mooie resultaten. Door te kiezen voor de duurste opie, namelijk een houten toplaag, krijgt je trap na de renovatie een luxe uitstraling.

Hoe lang duurt een gemiddelde traprenovatie?

Over het algemeen duurt een gemiddelde traprenovatie maar 1 dag. Tijdens een traprenovatie worden eerst de oude materialen verwijderd. Vervolgens worden ze vervangen door nieuw materiaal nadat de specialist alle afmetingen nauwkeurig heeft opgenomen en gecontroleerd. Hierna worden alle onderdelen van de trap op maat gemaakt. Je bent dus niet veel tijd kwijt aan het renoveren van je trap.

Wat kost een traprenovatie gemiddeld?

Wat de kosten zijn voor het renoveren van een trap is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om te kijken naar de materiaalkosten, welke zeker 50% van de prijs bepalen. Daarnaast betaal je zeker 30 tot 40% aan installatie- en montagekosten. Indien je ook extra traptreden aankoopt dan gaan de kosten ook omhoog. De kosten voor traprenovatie kunnen worden bepaald op basis van je budget, op basis van de soort renovatie en op basis van het soort materiaal dat er wordt gebruikt.

Kosten traprenovatie op basis van budget

Door te kijken naar je budget kan je zelf nagaan hoeveel je gaat besteden aan de renovatie. Hieronder tref je een kostenplaatje met de gemiddelde kosten voor een eenvoudige en dus goedkope traprenovatie, een standaard traprenovatie en een luxe traprenovatie.

Budget traprenovatie

Kosten

Eenvoudige traprenovatie

€900 – €1.450

Standaard traprenovatie

€1.750 – €2.250

Luxe traprenovatie

€2.700 – €3.200

Kosten traprenovatie op basis van soort renovatie

De kosten per soort renovatie worden in de tabel hieronder vermeld:

Soort traprenovatie

Kosten per trede

Trap schilderen

€30

Traprenovatie met tapijt

€40

Traprenovatie met laminaat (HPL)

€80

Traprenovatie met vinyl (PVC)

€95

Traprenovatie met linoleum

€100

Traprenovatie met eikenhout

€120

Kosten traprenovatie op basis van soort materiaal

Ook op basis van het soort materiaal is het mogelijk om na te gaan wat de kosten zullen zijn. Hieronder tref je het gemiddeld kostenplaatje voor een traprenovatie op basis van materiaalsoort:

Soort materiaal

Kosten

Laminaat

€35

Tapijt

€45

Vinyl

€55

Eiken

€65

5 Bespaartips traprenovatie

Het renoveren van een trap brengt zo zijn eigen kosten met zich mee. Al hoewel de kosten redelijk kunnen oplopen, toch is het mogelijk om flink te besparen op de kosten. Besparen op een traprenovatie is mogelijk op de volgende manieren:

  1. Vraag eerst verschillende offertes aan bij zoveel mogelijk trapspecialisten zodat je deze offertes kunt vergelijken met elkaar en vervolgens de voordeligste offerte kunt uitkiezen.

  2. Help zelf mee met het renoveren. Zo hoeft de trapspecialist minder te doen en zijn de kosten ook wat lager.

  3. Voer de renovatie stapsgewijs uit. Om niet te veel te hoeven uitgeven in één keer is het aan te raden om de trap in fasen te renoveren.

  4. Huur een lokale trapspecialist in. Een landelijke trapspecialist die van ver moet komen om je trap te renoveren gaat hoge kilometerkosten in rekening brengen. Deze kosten kan je besparen door het inhuren van een lokale specialist.

  5. Renoveer meerdere ruimtes als je toch al je trap gaat renoveren. Dan heb je de specialist ook meer klusjes te bieden en hier zal je vast een mooie korting voor krijgen.

Het renoveren van je trap kan dan wel een eenvoudige taak lijken, maar aangezien de afmetingen zeer accuraat dienen te worden opgenomen en gecontroleerd, betreft het specialistenwerk. Een trapspecialist weet precies wat er nodig is om een trap op juiste wijze te repareren, onderhouden of bekleden en heeft voldoende ervaring en kennis op het gebied van traprenovatie.

One thought on “Handige weetjes over trap renoveren”

  1. Bedankt voor het delen van de mogelijkheden om een trap te renoveren. We willen de trap graag veiliger maken voor onze kinderen. Daarnaast vinden we een traploper ook erg mooi. Ik ga kijken of dit in ons budget past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Wat zijn de voordelen en nadelen van een betonlook trap?

De trap in je huis heeft veel te verduren. Daarom is het

Welk soort trapbekleding is het voordeligst?

Een trap is één van de meest belangrijke onderdelen van je woning.

Handige weetjes over trap renoveren

Is je trap verouderd en eigenlijk wel toe aan een flinke opknapbeurt?