Soorten trapafwerkingen

De trap van je huis is behoorlijk toonaangevend in je huis. Het is een behoorlijk groot object, en zeker wanneer de trap op een duidelijk zichtbare plek in je huis zit bepaalt hij niet alleen het uiterlijk maar ook de waarde van je huis. Het is dan ook een goed idee om je te verdiepen in de afwerking van je trap. Wanneer je deze gaat renoveren is het een goed idee om te kijken naar een heel ander materiaal hiervoor. Je geeft je eigen trap met een nieuwe trapafwerking een heel nieuw uiterlijk en daarmee geef jij je huis een heel nieuw karakter. We keken voor jou naar een aantal soorten populaire trap afwerkingen.

De trap van hout

De meest gekozen trap bij huizenbezitters is toch nog altijd de houten trap. Dit is de trap die de meeste sfeer uitademt en die zich bovendien heel gemakkelijk laat bewerken wil je deze toch opeens laten voorzien van tapijt of laten schilderen. Je kan kiezen uit diverse houtsoorten. Je vindt vooral trappen van beukenhout, eikenhout, esdoornhout, essenhout, wengéhout en iroko. Houd er rekening mee dat de ene houtsoort poreuzer is dan de andere. Beukenhout bijvoorbeeld is heel gevoelig voor vlekken, terwijl eikenhout op termijn kan gaan splinteren.

De trap met tapijt bekleed

Woon jij in een gehorig huis of is het binnenshuis snel koud, dan is een trap die met tapijt wordt bekleed heel populair. Je hebt veel minder loopgeluiden naar boven en beneden doordat het tapijt het geluid dempt. Bovendien voelen je voeten veel warmer wanneer je op tapijt loopt. Je kan bij een trap met tapijt bekleed kiezen voor meerdere soorten tapijt. Denk bijvoorbeeld aan maantjes die je op de traptreden plakt. Dit geeft gelijk een aparte kleur aan je trap, en je kan de maantjes nog eens vervangen wanneer ze lelijk worden of uit de mode raken. Een loper is ook een heel interessante manier om je trap te bekleden. Zorg voor traproeden waardoor de loper goed vastgeschroefd zit. Dat voorkomt valpartijen. De complete stoffering met tapijt is de kostbaarste variant, maar daarnaast is het ook de mooiste en duurzaamste variant. Je kan een trap laten stofferen tegen een arbeidsloon vanaf 18 euro per trede. Let op de tapijtsoort die je laat aanbrengen; kies voor een stof die bedoeld is voor projectstoffering of voor een tapijt voor intensief huishoudelijk gebruik. Besparen op de tapijtsoort die je laat aanbrengen zal ervoor zorgen dat je binnen een paar jaar opnieuw je hele trap moet laten stofferen.

Een trap van metaal of inox

Dit is een trap die je niet in elk huis kan inpassen. De trap is behoorlijk gehorig aangezien je iedere voetstap op metaal of inox hoort. Daarnaast is het een trap die behoorlijk onderhoudsgevoelig is. Je blijft poetsen wanneer je een trap mooi glanzend wil houden. Komt de trap echter in een kantoorpand of in een fabriek te staan, dan is het de uitgelezen oplossing aangezien je de trap wel gemakkelijker kan schoonmaken dan een trap van hout of bekleed met tapijt.

Een trap van staal

Heb jij natuursteen op je vloeren liggen, dan is een trap van staal een heel mooi alternatief voor de eerder genoemde materialen. Je ziet trappen van staal vooral in moderne woningen die met gevoel voor design zijn gebouwd. Deze trap is niet zo onderhoudsgevoelig als een eerder genoemde trap, en ook zal het materiaal niet snel krassen of slijten.

Een trapbekleding met linoleum of marmoleum

Linoleum en marmoleum zijn stoffen die gemaakt zijn op basis van wol. Dat heeft als gevolg dat het materiaal enorm goed schok dempend is. Door de afwerking is de trap bovendien gemakkelijk schoon te houden en daarnaast zorgt de kleur ervoor dat een vlekje op de trap niet snel opvalt. Verwar een trapbekleding met linoleum of marmoleum niet met vinyl.

Een trapbekleding met natuursteen

Heb jij een huis met een heel klassieke uitstraling, dan is een trap van natuursteen helemaal jouw ding. Deze trappen zijn echter behoorlijk zwaar en door het polijsten kunnen ze ook nog eens spekglad aanvoelen. Kies je hiervoor; kijk dan ook gelijk voor een goede antislip.

Een trapbekleding met laminaat

Laminaat wordt vooral gebruikt om een bestaande trap mee te renoveren. Heb jij een vloer van laminaat in je huis liggen, dan is het een goed idee om ook je trap te laten bekleden met laminaat. Zorg er bij een trapbekleding met laminaat wel voor dat het laminaat van goede kwaliteit is en dat het een dikke toplaag heeft. Zorg ook voor een profiel met antislip; je wil geen glijbaan maken van je gerenoveerde trap.

Offertes voor jouw trap

Wil je een trap laten bekleden, dan is het een heel goed idee om offertes op te vragen. Dat doe je door één muisklik op onderstaande button. Je ontvangt dan direct vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van offertes kan jou een voordeel oplopend tot wel 30 procent opleveren.

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 6 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!