Voordelen en nadelen traprenovatie

De trap in je huis zal na verloop van een aantal jaren oud en lelijk worden. Wanneer dat het geval is zal overschilderen niet meer altijd een goede oplossing bieden. Een trap die letterlijk afgetrapt is kan je niet meer zomaar schilderen. Je moet in dat geval echt overgaan tot een renovatie van een trap. We keken voor jou naar de redenen waarom jij een trap moet laten renoveren. We keken ook naar de nadelen van een traprenovatie. Zo eerlijk zijn we ook weer wel.

Open stalen trap met houten treden

Voordelen van een traprenovatie

De renovatie van een bestaande trap biedt jou zeker voordelen als huizenbezitter. Wanneer de basis van je trap nog veilig is – dat wil zeggen dat de treden nog stevig genoeg in de trap zitten en er geen scheuren in het hout zitten – kan je de trap laten renoveren. We keken voor jou naar de voordelen van een traprenovatie.

  • Een leuke make over van je huis. Een traprenovatie zorgt ervoor dat jouw trap een heel ander uiterlijk krijgt. Je hebt eindelijk de kans om een trap te voorzien van een kleur laminaat of hout die helemaal van deze tijd is. Wanneer jouw huis een verouderd uiterlijk had gekregen kan je op deze manier je trap opknappen. De kleur van je vloer kan je aanpassen; het is een mooi gezicht als je trap ook in kleur is met de vloer van je huis.
  • Een waardevermeerdering van je huis. Een oude trap die sleets begint te worden geeft jouw huis de charme en uitstraling van een kraakpand. Wanneer je een traprenovatie laat uitvoeren geef jij je huis daarmee gelijk een betere basis. Jouw huis neemt direct toe in waarde doordat er een betere trap in zit. De kosten van de traprenovatie zullen niet opwegen tegen de prijs die jij hebt moeten betalen voor de traprenovatie.
  • Je bent heel snel klaar met het opknappen van je trap. Ga je een trap renoveren, dan bespaar jij jezelf een hoop werk. In sommige gevallen zou je kunnen denken dat een nieuwe trap gemakkelijker te plaatsen is maar dat is in de praktijk niet zo. Bij een nieuwe trap komt er nog een hoop extra werk zoals stucwerk aan te pas. Bovendien moet bij een nieuwe trap de oude trap worden verwijderd, wat doorgaans ook niet zonder brokstukken en bouwpuin kan gebeuren. Een renovatie scheelt jou dan ook behoorlijk wat tijd en moeite.
  • Je hebt veel minder afval bij het werk dan bij een nieuwe trap. Laat je een nieuwe trap plaatsen, dan komt daar behoorlijk wat afval bij vrij. De oude trap verwijderen zorgt zoals gezegd voor bouwpuin, en daarnaast moet de oude trap ook nog worden afgevoerd naar de gemeentewerf. Bij een traprenovatie zal je hooguit een aantal afgezaagde stukken overzettrede overhouden; het staat niet tot elkaar in verhouding.
  • Een trap zal door een traprenovatie steviger worden maar niet gaan kraken. Een trap die je nieuw koopt kan gaan kraken na het plaatsen doordat het hout gaat werken. Een trap die je renoveert zal niet kraken; dat euvel wordt gelijk verholpen door het renovatiebedrijf tijdens het uitvoeren van de traprenovatie.

Wat zijn de nadelen van een traprenovatie

Een traprenovatie heeft ook een paar nadelen; het zijn er niet veel, maar we hebben ze wel voor je opgezocht.

  • Je bent behoorlijk lang bezig met een traprenovatie wanneer je het zelf wil gaan doen. Verstandiger is het dan ook om een traprenovatie te laten uitvoeren door een klussenbedrijf of een professioneel traprenovatiebedrijf. Op die manier ben je geen dagen bezig, maar ben je in één dag klaar met al het werk. De vakman zal bovendien de rommel afvoeren uit je huis waardoor jij met een mooi schoon huis achterblijft.
  • Er komt flink wat stof vrij. Een traprenovatie die je zelf uitvoert zal ervoor zorgen dat er behoorlijk wat bouwstof in je huis komt. Zeker wanneer je kiest voor overzettreden van laminaat of van hout zal je zien dat er flinke stofwolken door je huis heen trekken. Wil je dit voorkomen, dan moet je buiten de traptreden op maat maken en ervoor zorgen dat het stof niet je huis kan in waaien.
  • Er zit behoorlijk wat kaf tussen het koren. Traprenovatie bedrijven zijn er velen, daar kwamen wij wel achter tijdens dit onderzoek. We ontdekten dat er flink wat beunhazen op dit gebied werkzaam zijn waarbij het resultaat van een gerenoveerde trap er soms slechter uit zag dan de trap voordat de renovatie werd uitgevoerd. Het is dan ook zaak dat je een traprenovatie bedrijf controleert op keurmerken. Je wil uiteraard wel een goede garantie op de werkzaamheden hebben.

Het kostenplaatje in beeld gebracht

Nieuwe trap of renovatie Kosten
Nieuwe trap laten plaatsen Tussen 750 en 2250 euro
Traprenovatie Tussen 300 en 1500 euro

 

Vraag offertes op

De meeste ellende bij een traprenovatie kan je voorkomen door eerst offertes op te vragen voordat je de traprenovatie laat uitvoeren. Dat doe je met één muisklik op onderstaande button. Je ontvangt dan direct vrijblijvend meerdere offertes die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van offertes kan jou een voordeel oplopend tot 30 procent opleveren.

 

 

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!