Traprenovatie lijm verwijderen

Ben je van plan om de trap in je woning te laten renoveren? Wil je bijgevolg graag de oude trapbekleding van de trap verwijderen? In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van eventuele lijmresten die een mooie afwerking in de weg kunnen staan. Het is dan ook erg belangrijk om bij het uitvoeren van een traprenovatie eventuele achtergebleven lijmresten te verwijderen. Ben jij op zoek naar een efficiënte manier om lijmresten te verwijderen, bij voorkeur zonder dat je daarvoor gebruik dient te maken van chemische middelen? In dat geval is het zonder meer de moeite waard om de informatie op deze pagina grondig door te nemen!

Van welke lijm is er gebruik gemaakt?

Voordat je de lijm gaat verwijderen welke is gebruikt bij het maken van jouw trap is het belangrijk om te weten van welk type lijm er precies gebruik is gemaakt. Op dit vlak onderscheiden we in principe twee verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij om:

 

  • Tapijtlijm welke beschikt over een waterbasis;
  • Tapijtlijm welke niet beschikt over een waterbasis;

 

Wanneer de trap vrij recent is gerealiseerd of gerenoveerd zal je meer dan waarschijnlijk kunnen concluderen dat er gebruik is gemaakt van een tapijtlijm op waterbasis. Is er echter sprake van een tapijt welke is gerenoveerd met wat oudere trapbekleding? In dat geval is de kans bijzonder groot dat er gebruik is gemaakt van een lijm welke niet over een waterbasis beschikt. De manier waarop de lijmresten verwijderd kunnen worden is altijd afhankelijk van het type lijm waar gebruik van is gemaakt. Omwille van deze reden is het dan ook altijd de moeite waard om rekening te houden met de hieronder aangegeven informatie.

1.) Trapbekleding welke is gelegd met lijm op waterbasis

In eerste instantie is er dus de situatie waarin de trapbekleding is gelegd met behulp van een lijm op waterbasis. In dit geval is het mogelijk om gewoon de hieronder terug te vinden stappen uit te voeren. Wanneer je dit doet zal je namelijk kunnen vaststellen dat het verwijderen van de lijmresten kan gebeuren zonder dat er daarvoor gebruik dient te worden gemaakt van chemische middelen. Twijfel je toch nog enigszins of er sprake is van een lijm op waterbasis of niet? In dat geval is het altijd de moeite waard om alsnog even de onderstaande stappen te doorlopen. Lost de lijm niet? Dan weet je meteen dat er geen sprake is van lijm op waterbasis.

 

  • Stap 1: Neem 1 liter warm water en 5 pompjes handzeep en maak er een sopje van;
  • Stap 2: Zorg er voor dat de trap waterdicht is;
  • Stap 3: Maak de tapijtlijm op de trap vochtig met een doekje of een platenspuit;
  • Stap 4: Maak een volledige tree nat, maar niet te vochtig;
  • Stap 5: Laat het sopje zo’n vier uur intrekken en herhaal stappen twee en drie;
  • Stap 6: Wacht terug vier uur en probeer de trapbekleding dan voorzichtig los te maken;

2.) Trapbekleding welke niet is gelegd met lijm op waterbasis

Heb je de hierboven aangegeven stappen doorlopen, maar kan je niet anders dan vaststellen dat de trapbekleding niet los laat? In dat geval is er geen gebruik gemaakt van een lijm op waterbasis. Dat hoeft nog niet meteen een groot probleem te vormen. Er bestaat namelijk een eenvoudig en bovendien ook niet-chemische manier om ook deze trapbekleding te verwijderen. Dit middeltje is even verrassend als doeltreffend. Het gaat namelijk om… cola! Giet de cola over de traptrede en laat ze een paar minuten inwerken. Vervolgens is het met behulp van een plamuurmes mogelijk om de lijmresten van de trap te verwijderen. Blijkt het toch niet mogelijk te zijn om de lijmresten gewoon zo van de trap te verwijderen met behulp van cola? In dat geval zal er niets anders opzitten dan ze af te schuren. Je zou er voor kunnen kiezen om dit karwei zelf te doen, maar je kan natuurlijk ook een vakman inschakelen.

Extra aandachtspunt bij lijm verwijderen

Je moet er bij lijm verwijderen van de trap altijd rekening mee houden dat het verwijderen van de lijmresten heel veel tijd in beslag neemt. Van welk middel er ook gebruik wordt gemaakt, het is belangrijk om elke lijmverwijderaar de tijd te geven om in te trekken. Alleen op deze manier kan het best mogelijke resultaat worden gerealiseerd. Bovendien is het belangrijk om jezelf af te vragen of je zelf de nodige tijd wil voorzien om de lijm te verwijderen of niet. Veel mensen kunnen hier namelijk het geduld niet voor opbrengen of hebben er gewoon geen tijd voor beschikbaar. In dat geval is het altijd interessanter om er voor te kiezen om een ervaren vakman in te schakelen. Je wil namelijk wel dat de lijmresten goed worden verwijderd.

Lijm verwijderen zelf doen of uitbesteden?

In principe is zelf de lijm verwijderen van je trap niet zo’n moeilijk karwei. Het probleem zit hem vooral in de tijd die het in beslag neemt. Niet alleen de voorbereiding kost tijd, maar ook het daadwerkelijk verwijderen van de lijm(resten). Dit laatste heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het oplosmiddel over de nodige tijd dient te beschikken om in te trekken. Dit is iets waar je als doe-het-zelver rekening mee moet houden, maar het is ook iets wat je in je achterhoofd moet houden wanneer je een vakman inschakelt. De arbeidskost valt bij het verwijderen van lijmresten op de trap namelijk steevast hoger uit dan veel mensen op het eerste zicht vermoeden.

 

Ondanks het feit dat lijm verwijderen uitbesteden dus absoluut iets is wat gepaard gaat met de nodige kosten is het wel zo dat steeds meer mensen  er doelbewust voor kiezen om dit karwei uit te besteden aan een ervaren vakman. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat eventuele achtergebleven lijmresten een niet onaanzienlijke impact kunnen hebben op de uiteindelijke uitstraling van de trap. Worden de lijmresten niet goed verwijderd? Dan zal je helaas waarschijnlijk nooit kunnen genieten van een echt optimaal uitziende trap.

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!