Traprenovatie Instructie

Steeds meer mensen kiezen er voor om geen compleet nieuwe trap te voorzien, maar kiezen voor een (grondige) traprenovatie. Dat is interessant omdat je op deze manier te maken krijgt met veel minder overlast. Het laten plaatsen van een volledig nieuwe trap neemt een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag en bovendien is het ook nog eens zo dat je voor een bepaalde periode geen of slechts gedeeltelijk gebruik zal kunnen maken van de bovenverdiepingen in je woning. Dat is natuurlijk erg vervelend en een nadeel waar je geen rekening mee dient te houden wanneer je de voorkeur geeft aan traprenovatie. Zou jij graag jouw traprenovatie zelf willen doen om op die manier nog wat meer te kunnen besparen op de kosten die in rekening worden gebracht? Lees dan zeker eens de traprenovatie instructie door welke is terug te vinden hier op deze pagina.

Instructie 1: Zorg voor een kale trap

De eerste stap met betrekking tot het uitvoeren van een traprenovatie heeft te maken met het kaal maken van de trap. Dit betekent dat alle oude vloerbedekking moet worden verwijderd. Het kan hierbij gaan om laminaat, maar ook om verschillende andere afwerkingsmaterialen waaronder zelfs tapijt. Wanneer je de oude trapbekleding hebt verwijderd is het tijd geworden om even de nodige aandacht te besteden aan de achtergebleven lijmresten. Ook deze dienen allemaal op een nette manier te worden verwijderd. Het is aan te raden om hiervoor gebruik te maken van een scherp plamuurmes. Deze eerste stap is iets wat iedereen eigenlijk perfect zelf kan doen. Schakel hiervoor bij voorkeur dan ook zeker geen vakman in en bespaar op die manier reeds aanzienlijk op het totale kostenplaatje voor jouw traprenovatie.

Instructie 2: Bepaal welke materialen je nodig hebt voor je traprenovatie

Een tweede instructie die erg belangrijk is om rekening mee te houden bij het uitvoeren van een traprenovatie heeft betrekking tot de materialen waar je nood aan hebt. Het opmeten van de trap / traptreden om te bepalen hoeveel materialen je precies nodig hebt is iets wat voor veel mensen de nodige problemen met zich meebrengt. Gelukkig zijn er speciale hulpmiddelen voor het inmeten van je traptreden voor handen waardoor je hierbij een handje kan worden geholpen. Het kopen van zo’n hulpmiddel gaat gepaard met ongeveer 30 euro aan extra kosten. Eenmaal je dit hulpmiddel hebt aangekocht kan je er natuurlijk blijvend en dus voor meerdere projecten gebruik van maken. Wees er zeker van dat je van alles voldoende materialen aankoopt waardoor je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan op het moment dat je de traprenovatie aan het uitvoeren bent. Dit is erg belangrijk.

Instructie 3: Het zagen van de traptreden

Kies je er voor om bijvoorbeeld traptreden uit eikenhout te laten vervaardigen? In dat geval is het steeds belangrijk dat dit op maat gebeurt. Veel mensen passen hiervoor natte vinger werk toe, maar dat is absoluut niet aan te raden. Het spreekt voor zich dat dit bovendien het eindresultaat helemaal niet ten goede komt. Vervolgens is het ook nog eens zo dat dit tijdens het uitvoeren van je traprenovatie heel wat extra werk en overlast met zich meebrengt. Probeer dit dus absoluut zoveel mogelijk te voorkomen door gebruik te maken van een zogenaamde trapspin. Op deze manier kunnen de traptreden waar je nood aan hebt steeds precies op maat van jouw trap worden gezaagd.

Instructie 4: Begin bovenaan met je trap te renoveren

Heb je rekening gehouden met de hierboven aangegeven instructies? In dat geval is alles klaar om je traprenovatie uit te voeren. Het is wat dit betreft altijd belangrijk om bovenaan de trap te beginnen. Het is immers zo dat de lijm waar gebruik van wordt gemaakt na het monteren verschillende uren moet drogen. Het spreekt voor zich dat het dan niet bepaald handig is wanneer je bovenaan de trap staat en je gedurende een bepaalde tijd niet naar beneden kan. Een belangrijke instructie om rekening mee te houden is dan ook om bij het uitvoeren van een traprenovatie steeds van boven naar beneden toe te werken.

Instructie 5: Vergeet de afwerking van je traprenovatie niet

Tot slot is het steeds van belang om er rekening mee te houden dat een traprenovatie uitvoeren altijd uit verschillende fases bestaat. De verschillende instructies op deze pagina hebben wat dit betreft reeds heel wat duidelijk gemaakt. In principe verloopt het uitvoeren van een traprenovatie dan ook middels de hieronder aangegeven stappen:

  1. Het verwijderen van oude trapbekleding;
  2. Het inmeten van de traptreden om te bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt;
  3. Het aanbrengen van de nieuwe afwerking voor je trap;
  4. Het voorzien van de eventuele vereiste opties voor je trap;

Ook dit laatste is zeker iets wat je niet over het hoofd mag zien. Het is namelijk zo dat er bij een traprenovatie sprake kan zijn van verschillende opties waar gebruik van dient te worden gemaakt. Denk hierbij ook niet alleen aan visuele, maar ook aan praktische opties. Enkele van de opties waar je een keuze uit zal willen maken zijn bijvoorbeeld:

  • Passende verlichting voor je trap;
  • Het al dan niet voorzien van een trapleuning;
  • Het aanbrengen van een eventuele antislip op de traptreden;

Vooral dit laatste is een belangrijk punt welke veel mensen wel eens over het hoofd durven te zien. Hou wat dit betreft dan ook vooral rekening met het materiaal welke je hebt gebruikt om de afwerking van de trap te kunnen realiseren. Heb je er voor gekozen om gebruik te maken van een glad materiaal? In dat geval is het voorzien van antislip uiteraard geen overbodige luxe. Heb je toch de voorkeur gegeven aan een meer solide materiaal welke uit zichzelf reeds over een antislip werking beschikt? In dat geval hoef je op dit vlak mogelijks geen extra voorzieningen meer te treffen. Is het voor jou niet mogelijk om hier zelf een keuze in te maken? Dan is het altijd de moeite waard om niets aan het toeval over te laten en een gespecialiseerde vakman te laten bepalen of er nog antislip moet worden voorzien of niet.

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!