Traprenovatie inclusief wangen

Op het ogenblik dat mensen er voor kiezen om hun trap te laten renoveren wordt er daarbij veelal in het bijzonder gekeken naar de zogenaamde traptreden zonder dat er ook met de overige delen van de trap rekening wordt gehouden. Dit geldt misschien nog wel in het bijzonder voor de zogenaamde trapwangen. Het betreft hier eigenlijk de zijkanten van de trap. Ook deze moeten gerenoveerd worden op het ogenblik dat je een volledig nieuwe en mooie uitstraling wil kunnen realiseren. Ben jij dus met andere woorden van plan om een traprenovatie inclusief wangen uit te laten voeren? In dat geval is het absoluut de moeite waard om rekening te houden met de informatie welke op deze pagina is terug te vinden.

Wat is een trapwang?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven zijn trapwangen de zijkanten die steeds worden voorzien aan een trap. Op het ogenblik dat je de beschikking hebt over een klassieke of traditionele trap zal je kunnen vaststellen dat deze zich in het midden tussen twee zogenaamde ‘wangen’ bevindt. De trapwang zorgt voor steun aan een klassiek vormgegeven trap. Waarom we dit specifiek op deze manier aangeven? Omdat dit bij moderne trappen veelal niet het geval is. Bij modern vormgegeven trappen valt de steunfunctie dan ook soms weg. In dit geval worden er wel nog steeds trapwangen voorzien, alleen hebben ze dan eigenlijk een louter decoratieve functie. In ieder geval mag het duidelijk zijn, de trapwangen vormen een in principe altijd terugkerend onderdeel bij de realisatie van een nieuwe trap en bij traprenovatie.

De invloed van trapwangen op het trapdesign

Ben jij iemand die houdt van een landelijke of een klassieke woonstijl? In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor een trap welke beschikt over wangen aan de beide kanten. Is er sprake van een modern vormgegeven trap? Dan wordt er steeds vaker voor gekozen om de trapwang aan de kant van de muur weg te laten. In het geval van een zwevende trap worden er doorgaans geen trapwangen meer voorzien. Dit neemt evenwel niet weg dat ze zowel in klassiek als modern vormgegeven interieurs een belangrijk designelement vormen. Bij het uitkiezen of renoveren van een trapwang is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de vorm waarover ze beschikt, maar ook met het materiaal waaruit ze wordt vervaardigd. Hou hier absoluut rekening mee, want de trapwangen zijn veel bepalender voor het uitzicht van je trap dan je in eerste instantie zou denken.

Hoe de juiste trapwang renovatie kiezen?

Het feit dat trapwangen een niet onaanzienlijke invloed hebben op de uitstraling van een trap zorgt er voor dat het erg belangrijk is om goed de verschillende mogelijkheden op vlak van trapwangen die op de markt verkrijgbaar zijn te bekijken en ten opzichte van elkaar af te wegen. De belangrijkste twee keuzes die je voor wat trapwangen betreft zal moeten maken zijn in ieder geval de volgende:

  1. Kies je voor een smal of voor een extra breed exemplaar?
  2. Van welk type materiaal zal je gebruik gaan maken?

Op het ogenblik dat je beschikt over een modern interieur zal je kunnen vaststellen dat een samenstelling van verschillende materialen een aantrekkelijke en bovendien ook spannende combinatie kan opleveren. Een vaak gekozen combinatie bestaat wat dat betreft uit glazen treden gecombineerd met trapwangen die zijn gemaakt van metaal. Ook een blauwstalen trap met trapwangen die zijn gemaakt van hout zijn overigens een mogelijkheid. Blijven de materialen van zowel de treden als de trapwang gelijk? In dat geval kan je een bepaald contrast creëren door te spelen met de kleuren. Denk op dit vlak onder meer aan het combineren van lichte en donkere houtsoorten. Let op, het type materiaal waarmee je de trapwang(en) gaat renoveren zal eveneens mee bepalend zijn voor de kostprijs.

Hoeveel kost traprenovatie inclusief wangen?

Het is ongetwijfeld wel bij je bekend dat het laten uitvoeren van een traprenovatie in de praktijk altijd goedkoper is in vergelijking met het realiseren van een compleet nieuwe trap. Echter, gaat het hierbij dan om een traprenovatie met of zonder de trapwangen? In de praktijk is het zo dat de kostprijs voor het renoveren van de trapwangen doorgaans altijd mee wordt genomen in de offerte die wordt verstrekt. Dit betekent dat het renoveren van de wangen geen extra meerprijs met zich meebrengt. Anderzijds kan het niet laten renoveren van de trapwangen er uiteraard wel voor zorgen dat jouw factuur voor traprenovatie goedkoper wordt.

Het gedeelte van de kostprijs welke is voorbehouden voor de trapwangen is altijd gebaseerd op niet alleen de grootte van de trap, maar ook het materiaal waarvoor werd gekozen. Het spreekt immers voor zich dat de kostprijs van eikenhout bijvoorbeeld een stuk hoger ligt in vergelijking met die van beukenhout. Omwille van deze reden is het ook erg lastig om precies aan te geven hoeveel je kan besparen wanneer je de wangen van je trap niet mee laat renoveren. De gemiddelde kosten kunnen we echter wel aangeven. Deze staan aangegeven in de hieronder terug te vinden prijstabel.

Soort opdracht bij traprenovatie Gemiddelde kostprijs
Renoveren van aanwezige trapwangen Gemiddeld tussen 100 & 350 euro per trap

Wil je echt precies weten hoeveel het renoveren van je trapwangen kost? In dat geval is het altijd de moeite waard om een zeer gedetailleerde offerte aan te vragen. Op deze manier worden de verschillende onderdelen van jouw traprenovatie individueel vermeldt, uiteraard inclusief de kostprijs die er voor in rekening wordt gebracht.

Tot wel 30% (extra) besparen op je traprenovatie inclusief wangen?

Zou jij graag jouw traprenovatie op de meest optimale wijze willen (laten) uitvoeren? Ben je dan ook van plan om de trapwangen die zijn voorzien eveneens mee te renoveren? Dan zal je uiteraard rekening moeten houden met een iets hoger prijskaartje dan standaard het geval is. Dit gezegd zijnde bestaat er ook een interessante mogelijkheid om nog een mooie besparing op je traprenovatie inclusief wangen te realiseren. Dit bijvoorbeeld door niet zomaar akkoord te gaan met de eerste, de beste offerte, maar wel door meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier kan het zomaar gebeuren dat je tot wel 30% kan besparen op de kosten die zijn verbonden aan jouw traprenovatie inclusief wangen.

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!