Traprenovatie Doe het zelf

Wanneer we de kosten die gepaard gaan met traprenovatie meer in detail gaan bekijken kunnen we al snel vaststellen dat de belangrijkste kosten zijn voorbehouden voor het verrichten van de nodige arbeid. Bijna 70 procent van de kosten is daarvoor voorbehouden. Het hoeft niet gezegd te worden dat dit behoorlijk wat is. Omwille van deze reden kiezen steeds meer mensen er dan ook bewust voor om hun traprenovatie zelf te proberen uitvoeren. Een belangrijke vraag die je, je op dit vlak echter moet stellen is of dit wel echt tot de mogelijkheden behoort of niet. Een trap renoveren blijkt immers in de praktijk vaak niet zo eenvoudig te zijn als het op het eerste zicht wordt aangenomen. In ieder geval, ben jij ook op zoek naar een doe het zelf traprenovatie oplossing? Dan is het zeker de moeite waard om even de informatie door te nemen welke op deze pagina is terug te vinden!

Waarom kiezen voor doe het zelf traprenovatie?

Doe het zelf traprenovatie kan in eerste instantie interessant lijken, maar in de praktijk moet er toch vaak worden vastgesteld dat dit lang niet voor iedereen even geschikt is. In de basis mag traprenovatie er dan wel vrij eenvoudig uitzien, dat neemt niet weg dat het uitsluitend geschikt is voor mensen met kennis van zaken. Handige doe-het-zelvers die reeds over enige ervaring beschikken zouden er in principe voor kunnen kiezen om hun traprenovatie voor hun eigen rekening te nemen. Heb je echter nog nooit eerder karweien of andere werkzaamheden uitgevoerd? Dan is het wellicht niet zo interessant om te kiezen voor doe het zelf traprenovatie. De kans dat je tegen allerhande vervelende problemen aan zal lopen is immers meer dan aanzienlijk te noemen.

De belangrijkste reden waarom mensen er voor kiezen om zelf hun traprenovatie uit te voeren is natuurlijk terug te vinden in het feit dat dit financieel zeer interessant is. Het is dan ook algemeen bekend dat het vooral de arbeidskosten zijn die er voor zorgen dat het kostenplaatje van traprenovatie zo hoog kan uitvallen. Door zelf de werkzaamheden (of in ieder geval een groot deel daarvan) voor je rekening te nemen kan hier verandering in worden gebracht. Het gros van de totale kostprijs komt op deze manier namelijk te verdwijnen. Bovendien hoeft dit in de praktijk ook zeker niet gepaard te gaan met kwaliteitsverlies. Zoals reeds aangegeven is het echter wel steeds van belang dat je precies weet wat je doet.

Welke nadelen zijn er aan verbonden?

De bovenstaande informatie geeft reeds duidelijk aan dat doe-het-zelf traprenovatie niet zomaar voor iedereen even geschikt is. Je moet jezelf dan ook goed op voorhand afvragen of je wel echt in staat bent om de traprenovatie (in haar totaliteit) voor je rekening te nemen. Is dat het geval? Dan hoeft er je eigenlijk niets in de weg te staan om dit te doen. Twijfel je? Dan is het wellicht toch interessanter om een beroep te doen op een echte vakman. Dit laatste is niet in het minst het geval omdat je anders te maken kan krijgen met een aantal vervelende nadelen. Het gaat hierbij op z’n minst om de volgende zaken:

  1. De afwerking van je trap kan niet volgens de regels van de kunst zijn gebeurd waardoor de uitstraling de vooropgestelde verwachtingen niet zal weten in te lossen;
  2. Het is mogelijk dat de trap over een veiligheidsrisico beschikt waardoor er zomaar heel wat onveilige situaties op plaats kunnen vinden;
  3. De kans bestaat dat je bij problemen alsnog een vakman zal moeten inschakelen waardoor je mogelijks niet alleen veel tijd, maar ook (extra) geld zal verliezen;

Bovenstaande drie nadelen zijn absoluut zeer belangrijk om rekening mee te houden. Alleen wanneer je hier goed bij stil blijft staan is het namelijk mogelijk om bij het doe-het-zelf trap te kunnen genieten van een echt bevredigend eindresultaat.

Hoeveel kan je besparen met een doe-het-zelf traprenovatie?

Het valt echt onmogelijk aan te geven hoeveel je nu in de praktijk precies zal besparen met je doe-het-zelf traprenovatie. Dit heeft alles te maken met het feit dat de ene traprenovatie de andere niet is. Wel is het zo dat we even een blik kunnen werpen op de prijsopbouw die van toepassing is bij traprenovatie. Deze stelt namelijk steeds dat ongeveer 67 procent van de totale kostprijs is voorbehouden voor de arbeidskosten. Dit betekent dat amper 33 procent gaat naar het kopen van het materiaal. Dat is een behoorlijk verschil. Op het ogenblik dat je de volledige traprenovatie zelf voor je eigen rekening kan nemen betekent dit dus dat je al snel om en bij de 67 procent kan besparen. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je op z’n minst één volledige werkdag zal moeten voorzien voor het uitvoeren van je traprenovatie.

Hoeveel kost doe-het-zelf traprenovatie?

Enigszins in lijn met bovenstaande ligt de vraag hoeveel je nu precies zal moeten betalen voor het uitvoeren van je doe-het-zelf traprenovatie. Dit is sterk afhankelijk van de oplossing waarvoor je hebt gekozen. Mensen die de kostprijs van hun doe-het-zelf traprenovatie zoveel mogelijk wensen te drukken kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van laminaat overzettreden. Het gaat hierbij om traptreden die er niet alleen goed uitzien, maar bovendien ook nog eens over een zeer aantrekkelijke uitstraling beschikken. Deze laminaat overzettreden kunnen zeer eenvoudig worden geplaatst waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor elke handige doe-het-zelver.

Type materiaal Gemiddelde kostprijs
Laminaat overzettreden Gemiddeld zo’n 37 euro per overzettrede

Voel je er maar weinig voor om gebruik te maken van laminaat of wil je graag alle benodigde materialen in één keer kunnen aanschaffen in plaats van individueel? In beide gevallen kan je er ook voor kiezen om een complete set voor traprenovatie te kopen. Afhankelijk van jouw keuze kan je in dit geval rekening houden met een kostprijs die varieert van ongeveer 1.200 euro tot meer dan 5.000 euro. Voordat je een dergelijke complete set voor traprenovatie koopt doe je er steeds goed aan om even de verschillende mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden te vergelijken. Zo zie je niet alleen geen enkele interessante optie over het hoofd, daarnaast ben je ook nog eens gegarandeerd verzekerd van de scherpst mogelijke prijs.

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!