Traprenovatie DIY

Op het ogenblik dat je van plan bent om traprenovatie uit te laten voeren in je woning kan je verschillende handelingen ondernemen. Je kan er in eerste instantie bijvoorbeeld voor kiezen om de traprenovatie uit te besteden aan een echte specialist. Een andere mogelijkheid waarover je beschikt heeft betrekking tot het zelf uitvoeren van de traprenovatie. In dit laatste geval kan je een aanzienlijke besparing realiseren op de arbeidskosten, maar moet je er natuurlijk wel echt zeker van zijn dat je over alle vereiste expertise beschikt om de opdracht tot een goed einde te kunnen brengen. In ieder geval, denk jij ook na over een DIY traprenovatie opdracht en wil je daar graag meer over te weten komen? Zoek dan niet verder en raadpleeg meteen de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina!

Waarom kiezen voor DIY traprenovatie?

De belangrijkste reden waarom de meeste mensen er voor kiezen om DIY traprenovatie uit te voeren is terug te vinden in de prijsopbouw die betrekking heeft tot traprenovatie. Deze prijsopbouw maakt namelijk duidelijk dat bijna 70 procent van de totale kosten zijn voorbehouden voor het uitvoeren van de vereiste arbeid. Dit betekent dat slechts de resterende 30 procent van de kosten uiteindelijk is voorbehouden voor de materiaalkosten. Op het ogenblik dat je zelf de handen uit de mouwen kan steken en de traprenovatie voor je eigen rekening kan nemen spreekt het dan ook voor zich dat dit altijd zorgt voor een aanzienlijk, financieel voordeel. Het mag dan ook duidelijk zijn, ben je een beetje handig en is jouw trap in huis dringend aan renovatie toe? In dat geval is het altijd een aanrader om er voor te kiezen om zoveel mogelijk zelf de handen uit de mouwen te steken. Je zal er op het einde van de rit ongetwijfeld een ronduit indrukwekkend bedrag mee kunnen uitsparen!

Wat heb je nodig voor traprenovatie DIY?

Inmiddels mag het duidelijk zijn dat traprenovatie DIY in de praktijk op financieel vlak meer dan de moeite waard is. De vraag die veel mensen zich nu echter automatisch zullen stellen is waar je precies allemaal nood aan hebt om dit karwei tot een goed einde te kunnen brengen. Dat is zeer eenvoudig. Op z’n minst moet je namelijk de volgende zaken in huis halen:

  • Een plamuurmes, een cutter of een Stanley mes en verfstripper;
  • Een afbijtmiddel;
  • De nodige hoeveelheid aan schuurpapier evenals een schuurmachine;
  • Verf & primer en/of een bepaald type vernis en een kwast;
  • Plasticfolie & tape;
  • Een doek en een stofzuiger om het stof op te vangen;

De keuze tussen verf, vernis of olie wordt steeds gemaakt aan de hand van het eindresultaat dat je voor ogen hebt. Bovendien moet er op dit vlak eveneens rekening worden gehouden met de staat van de trap die je wenst te renoveren. Dien je bij het uitvoeren van je traprenovatie heel wat puntjes en barsten op te vullen? In dat geval kies je bij voorkeur voor een optimaal dekkende verflaag. Is de algemene staat van je trap eigenlijk nog betrekkelijk goed te noemen? Dan volstaat het om gebruik te maken van vernis of olie.

Het verwijderen van de trapbekleding

Vroeger werd er bij de realisatie van een trap vaak voor gekozen om er tapijt op aan te brengen. Dat zag er toen misschien goed uit en brengt zeker de nodige voordelen met zich mee (zoals altijd warme voeten), vandaag de dag zijn trappen met een tapijten bekleding compleet uit de mode. De trapbekleding kon oorspronkelijk op verschillende manieren worden aangebracht. Zo kon er voor worden gekozen om deze te lijmen, vast te zetten met speciale nageltjes of met tapijthouders. Het verwijderen van tapijt op een trap welke is vastgezet met nageltjes of een tapijthouder hoeft in de praktijk niet zoveel voeten in de aarde te hebben. Is er echter sprake van een gelijmd tapijt? Dan wordt het plots een compleet ander verhaal!

Op het ogenblik dat er sprake is van een trap die beschikt over een houten constructie is het in geen geval een goed idee om gebruik te maken van een mechanische tapijtstripper. Daarnaast spreekt het voor zich dat je ook het gebruik van water maar beter zoveel als mogelijk is kan inperken. Dit niet in het minst omdat overvloedig gebruik van warm water er voor zal zorgen dat deze zal doortrekken tot in het hout met alle gevolgen van dien. Hoe ga je dan wel te werk? Zeer eenvoudig. Start onder- of bovenaan door het tapijt welke op de trap is terug te vinden los te werken. Vervolgens ga je stelselmatig het tapijt verwijderen waarna je het losgemaakte tapijt kan oprollen. Je kan er eventueel ook voor kiezen om per traptrede het tapijt af te snijden. In dat geval moet je er wel voor aandachtig zijn dat je over voldoende houvast beschikt om het resterende tapijt los te kunnen trekken.

Het afschuren van je trap

Op het ogenblik dat de trapbekleding is verwijderd zal je kunnen vaststellen dat er op de trap nog heel wat lijmresten zijn terug te vinden. Deze lijmresten zal je moeten verwijderen voordat je de nieuwe afwerkingslaag kan aanbrengen. Hoe moet dat nu echter precies gebeuren? Wel, je kan er op dit vlak voor kiezen om gebruik te maken van een goed afbijtmiddel. Dit gezegd zijnde spreekt het wel voor zich dat je altijd goed de gebruiksaanwijzing door zal moeten nemen. Zoals de naam reeds aangeeft gaat het namelijk wel om een afbijtmiddel.

 

Foutief gebruik er van kan er dan ook voor zorgen dat je trap (aanzienlijk) zal worden aangetast. Vervolgens kan je met behulp van een schuurmachine de rest van de trap gaan opschuren. Je dient er wel rekening mee te houden dat je hier enige tijd zoet mee zal zijn. In principe wordt het aangeraden om gebruik te maken van een schuurmachine in combinatie met schuurpapier welke beschikt over een middelgrove korrel P60-P80. Deze combinatie maakt hout opschuren en herstellen in diens oorspronkelijke staat mogelijk. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, het zelf renoveren van je trap kan financieel zeer interessant zijn, maar je zal er wel altijd stevig de handen voor uit de mouwen moeten steken!

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!