Trap verven

Het is perfect mogelijk dat de trap die zich in je woning bevindt op vlak van constructie nog perfect in orde is. Dit hoeft echter niet te betekenen dat ook haar uitstraling nog in een optimale staat verkeert, in tegendeel. De trappen die zich in je huis bevinden worden in de praktijk dagelijks bijzonder intensief gebruikt. Dit zorgt er voor dat de kans groot is dat deze na verloop van tijd bepaalde sporen van slijtage zal gaan vertonen. Deze sporen van slijtage komen tot uiting aan de afwerking waar de trap over beschikt. Ben jij op zoek naar een voordelige manier om de uitstraling van je trap terug nieuw leven in te blazen? In dat geval kan dat absoluut gebeuren door deze te verven! Waar je dan precies rekening mee moet houden en hoeveel de kosten hiervoor bedragen wordt op deze pagina meteen duidelijk.

Hoeveel bedragen de kosten voor een trap verven?

De eerste vraag die je, je uiteraard zal stellen heeft betrekking tot de kostprijs die een trap verven met zich meebrengt. Wat dit betreft moet je er rekening mee houden dat de kosten voor het verven van een trap met gesloten treden lager ligt in vergelijking met de kosten die zijn verbonden aan het verven van een trap met open treden. Het verschil bedraagt gemiddeld 5 euro per trede. Het is belangrijk om er bij het berekenen van de totale kostprijs rekening mee te houden dat trappen vaak over een uiteenlopend aantal treden beschikken. Van hoeveel treden er precies sprake is, is in de praktijk altijd afhankelijk van de hoogte van de trap in kwestie. Gemiddeld bestaat een trap uit 15 treden.

Hou er bij het laten verven van de trap ook rekening mee dat niet alleen de traptreden geverfd zullen worden. Ook de trapleuning dient immers onder handen te worden genomen. Voor het schilderen van een profileerde trapleuning worden tussen de 12 en 15 euro aan kosten aangerekend per meter. Ga je niet alleen bepaalde onderdelen van je trap verven, maar wel de trap in haar totaliteit? In dat geval kan je vaak aanspraak maken op een korting.

Onderdeel van trap verven Gemiddelde kostprijs
Verven van gesloten traptreden Gemiddeld ongeveer 13 euro per traptrede
Verven van open traptreden Gemiddeld ongeveer 18 euro per traptrede
Verven van trapleuning Gemiddeld tussen 12 & 15 euro per trapleuning

 

Wil je graag een gesloten trap met 16 treden laten verven? In dat geval kan je er rekening mee houden dat je daarvoor een gemiddelde kostprijs moet betalen van ongeveer 225 euro. Is er in jouw huis een open trap met 16 treden terug te vinden? In dat geval liggen de gemiddelde kosten voor het laten verven van de trap ergens rond de 325 euro. In deze kosten zijn niet alleen de levering van de materialen en de schilderskosten inbegrepen, maar ook de BTW. Het spreekt voor zich dat je er ook altijd zelf voor kan kiezen om je trap te verven.

Welke verf gebruiken om je trap te verven?

De keuze die je zal maken op vlak van verf is van cruciaal belang voor het eindresultaat en bovendien ook de levensduur van jouw traprenovatie. Een trap is één van de vaakst gebruikte onderdelen in een woning. Dit zorgt er voor dat de kans dat er slijtage zal optreden na verloop van tijd bijzonder groot is. Omwille van deze reden wordt het in de praktijk altijd aangeraden om bij het verven van je trap gebruik te maken van een zogenaamde 2-compenent vloercoating. Een dergelijke vloercoating is opgebouwd uit een basiscoating evenals een verharder van de verf. Op deze manier kan mogelijke slijtage op een efficiënte manier tegen worden gegaan.

 

Hou bij het uitkiezen van de verf niet alleen maar rekening met het type verf. Een andere belangrijke factor is dan ook terug te vinden in de kleur waar de verf over zal beschikken. Op de markt zijn tal van verschillende kleuren terug te vinden waardoor je er goed aan doet om gebruik te maken van een zogenaamde kleurenwaaier. Op deze manier kan je heel precies bepalen welke kleur nu precies het best bij jouw trap en interieur zou passen. Indien je er voor hebt gekozen om je trap te laten verven door een ervaren vakman zal deze je uiteraard kunnen bijstaan bij het bepalen van de meest geschikte verf en kleur.

Voorbereidingen voor je trap verven

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat er bij het verven van je trap verschillende voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden. Om welke voorbereidingen het daarbij precies gaat is altijd een beetje koffiedik kijken en sterk afhankelijk van de situatie. Op het ogenblik dat de verf die zich op dit ogenblik op de trap bevindt nog niet begint af te bladeren zal het schildersbedrijf beginnen met het opschuren van de oude verflaag. Wanneer de bestaande verflaag wel begint te bladeren dient de oude verflaag in haar totaliteit volledig te worden verwijderd. Vervolgens kan er dan een nieuwe verflaag op worden aangebracht.

 

De schilder zal er voorafgaand aan het verven van je trap voor kiezen om deze ook stof- en vetvrij te maken. Dit is nodig omdat op deze manier de hechting van de verf aan de ondergrond kan worden bespoedigd. Is er eveneens sprake van schade aan de trap? In dat geval kan de schilder er voor kiezen om deze na het schuren te herstellen met plamuur en / of met behulp van een zogenaamde houtvuller. Ga je er voor kiezen om alle voorbereidende werkzaamheden eveneens te laten uitvoeren door een ervaren schilder? In dat geval is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat de gemiddelde kostprijs per trede tussen de 17 en 23 euro hoger zal uitvallen. Kan je dit zelf doen? Dan spaar je dus gegarandeerd heel wat geld uit!

Het voorzien van een antislip verflaag

Bij het laten verven van je trap is het tot slot ook altijd van belang om rekening te houden met de antislip eigenschappen waar je trap al dan niet over zal beschikken. Veel mensen kiezen er voor om gebruik te maken van tapijt op hun trap omdat deze er om bekend staat uit zichzelf over antislip eigenschappen te beschikken. Geef jij toch eerder de voorkeur aan het verven van je trap, bijvoorbeeld omwille van de veel lagere kosten die er aan verbonden zijn? In dat geval kan het ook altijd interessant zijn om een antislip verflaag aan te brengen. Zo kan je genieten van alle voordelen die zijn verbonden aan het verven van je trap en kan je meteen ook nog eens rekenen op een degelijke antislip. Zo wordt ook de veiligheid van je trap verbeterd.

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!