Trap verlichting

Eén van de belangrijkste onderdelen waar tijdens het uitvoeren van een traprenovatie aandacht aan wordt besteed is de verlichting waarvan sprake is voor de trap. Het is namelijk zo dat er vroeger vooral een beroep werd gedaan op algemene verlichting. Deze verlicht werd boven de trap gehangen en had niet alleen als doel om de trap, maar ook de volledige omgeving te verlichten. Dat is natuurlijk geen probleem, ware het niet dat je op deze manier geconfronteerd werd met enkele vervelende gevolgen. Zo was het elektriciteitsverbruik eigenlijk veel hoger dan strikt noodzakelijk was en kon de verlichting storend zijn voor andere inwoners van het huis. Door te kiezen voor specifieke trapverlichting bij het uitvoeren van een traprenovatie worden al deze nadelen in principe meteen de wereld uit geholpen.

Waarom kiezen voor nieuwe verlichting bij traprenovatie?

Veel mensen staan bij het renoveren van de trap in hun woning niet meteen stil bij de realisatie van trapverlichting. Dit heeft alles te maken met het feit dat de gewone, algemene verlichting het waarschijnlijk nog gewoon prima doet. Dat kan best het geval zijn, maar dat neemt niet weg dat er aan het voorzien van specifieke trapverlichting wel degelijk enkele belangrijke voordelen zijn verbonden. De belangrijkste voordelen waar je bij specifieke trapverlichting op kan rekenen zijn dan ook:

 • Er vindt een structurele verhoging van de veiligheid plaats;
 • Trapverlichting beschikt over een aantrekkelijke, decoratieve functie;
 • Er wordt een moderne uitstraling gecreëerd met trapverlichting;
 • Trapverlichting is zeer duurzaam en daardoor ideaal voor de lange(re) termijn;
 • Het voorzien van trapverlichting is veel betaalbaarder dan je wellicht zou vermoeden;

Zijn er ook nadelen verbonden aan trapverlichting?

Het plaatsen van specifieke trapverlichting bij het uitvoeren van een traprenovatie brengt geen concrete nadelen met zich mee. Een belangrijk punt waar je wel rekening mee moet houden heeft betrekking tot het feit dat dit extra tijd en kosten met zich meebrengt. Indien het voor jou dus met andere woorden van belang is dat je, je traprenovatie in eerste instantie vooral zo voordelig mogelijk kan houden is het wellicht net wat minder interessant om meteen ook specifieke trapverlichting te laten plaatsen. Anderzijds is het door te kiezen voor LED-verlichting wel zo dat je een aanzienlijke besparing kan realiseren op de kostprijs van jouw elektriciteitsfactuur. Dit maakt de plaatsing van trapverlichting wel het overwegen waard.

Hoe trapverlichting aanbrengen bij traprenovatie?

Het is belangrijk om er bij stil te blijven staan dat het op tal van verschillende manieren mogelijk is om trapverlichting te voorzien bij het (laten) uitvoeren van een traprenovatie. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen de hieronder aangegeven mogelijkheden:

 • Plaatsing van trapverlichting onder de traptreden;
 • Plaatsing van trapverlichting op de traptreden;
 • Plaatsing van trapverlichting in de trapleuning;
 • Plaatsing van trapverlichting in de muur;
 • Plaatsing van trapverlichting in de zijwangen;
 • Plaatsing van trapverlichting in het plafond;

Bovenstaande is natuurlijk interessant om te weten, maar voor welke van deze verschillende mogelijkheden zou jij nu precies het beste kiezen? Op het eerste zicht lijkt het verschil tussen de diverse mogelijkheden die worden aangeboden natuurlijk eerder nihil, maar vergis je niet, want verschillen zijn er wel degelijk. Dit overigens niet alleen op praktisch vlak, maar ook voor wat de kostprijs van het karwei betreft. We gaan hier graag verder op in door middel van het onderstaande overzicht.

1.) Trapverlichting onder de traptreden

Ben jij iemand die vaak ’s nachts gebruik maakt van de trap, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan? In dat geval is het wellicht interessant wanneer je daarvoor geen grote, felle lamp moet aan gaan zetten. LED-verlichting laten aanbrengen onder de traptreden kan in dit geval de perfecte oplossing betekenen. Op deze manier zie je perfect waar je loopt zonder dat je daarvoor gebruik moet maken van de hoofdverlichting. Een traprenovatie expert is perfect in staat om de vereiste draden voor dit karwei weg te werken.

2.) Trapverlichting op de traptreden

Is het voor jouw traprenovatie opdracht van belang dat je deze financieel zo toegankelijk mogelijk kan houden? In dat geval kan je er voor kiezen om gebruik te maken van trapverlichting welke op de traptreden zelf wordt geplaatst. Zogenaamde “geluminiceerde strippen” hebben een soort van glow in the dark effect. Dit zorgt er voor dat er geen extra draden zijn vereist. Ondanks het feit dat dit een prima en financieel interessante oplossing kan betekenen geven het merendeel van de mensen toch de voorkeur aan één van de beschikbare alternatieven die op de markt zijn terug te vinden.

3.) Het verlichten van de trapleuning

Door te kiezen voor trapverlichting bij de trapleuning sla je twee vliegen in één klap. Niet alleen krijg je namelijk de beschikking over een trapleuning die de veiligheid van je trap verhoogt, daarnaast schijnt het licht bij de trapleuning naar onderen toe waardoor de trap op een mooie en efficiënte manier kan worden verlicht.

4.) Trapverlichting aan de muur

Het merendeel van de trappen die in een woning worden gerealiseerd zijn altijd wel terug te vinden in de buurt van één of meerdere muren. Grenst ook jouw trap aan een muur? In dat geval kan het altijd de moeite waard zijn om er voor te kiezen om hier gebruik van te maken. Zo kan je bijvoorbeeld perfect spotjes in de muur voorzien. Niet alleen zijn de spotjes lekker subtiel, daarnaast kunnen ze de veiligheid van jouw trap op een financieel interessante manier structureel verhogen.

5.) Trapverlichting in de trapwangen

Veel trappen beschikken over zogenaamde trapwangen. Deze hebben in eerste instantie uiteraard vooral een decoratieve functie, maar bieden ook een bepaalde steun aan klassieke trappen. Ben jij iemand die er niet van houdt om gaten te moeten maken in de muur voor het plaatsen van de verlichting? In dat geval is kiezen voor verlichting in de trapwangen ongetwijfeld een zeer interessante keuze.

Hoeveel kost trapverlichting bij traprenovatie?

Het laten voorzien van nieuwe verlichting bij het uitvoeren van een traprenovatie wordt extra interessant gemaakt door het feit dat er slechts zeer beperkte kosten aan verbonden zijn. Het is mogelijk om op vlak van trapverlichting te kiezen voor een spot of een LED-strip. Beide mogelijkheden kunnen zeer interessant zijn. Met welke kosten je voor het voorzien van nieuwe trapverlichting bij het uitvoeren van een traprenovatie rekening moet houden wordt meteen duidelijk gemaakt door middel van de hieronder terug te vinden prijstabel.

Soort trapverlichting Gemiddelde kostprijs
Spot of LED-strip Tussen 15 & 40 euro per spot of LED-strip

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!