Tips voor traprenovatie

We leven in een tijd waarin iedereen zijn huis het liefst zo duurzaam mogelijk inricht. Wanneer jouw oude trap sleets aan het raken is, is het een goed idee om te denken aan een manier om deze op te knappen. Een traprenovatie is in dat geval een heel goede oplossing. Je hoeft dan niet je hele trap te vervangen; alleen door opknappen al kan jouw trap een heel nieuw uiterlijk krijgen. Wat moet je nou doen bij een traprenovatie, en ook; wat moet je absoluut niet doen? We keken voor jou rond en kwamen met de onderstaande goede tips.

  • Een betaalbare traprenovatie. Bij een traprenovatie hoef je echt niet gelijk aan een bedrag van ver over de 1000 euro te denken. Wanneer een trap gewoon een vies uiterlijk heeft gekregen – vaak zie je dit na een paar jaar bij een beukenhouten trap – dan kan je de trap heel eenvoudig opknappen door deze te schilderen. Schilderen is een methode die je zelf kan uitvoeren. Vanaf 200 euro koop je verf en schildergerei waarna je aan de slag gaat. Ga je liever niet zelf met kwasten, rollers en potten verf aan de slag; schakel dan een schilder in voor deze klus. Advies van ons; koop stootvaste verf voor deze klus. Dat is een verf die extra goed bestand is tegen loopsporen.
  • Hoe uitgebreid moet jouw traprenovatie worden. Kijk naar je budget en bepaal dan hoeveel jouw traprenovatie mag gaan kosten. Heb je een paar tientjes tot je beschikking, kies dan bijvoorbeeld voor de bekende trapmaantjes. Dat zijn tapijttegels die je op je traptreden kan plakken. Deze maantjes geven je huis een stuk kleur en ze zorgen voor geluidsdemping op je trap. Je plakt ze over het midden van de traptrede heen, dus je bedekt gelijk het meest sleets geraakte punt van een traptrede. Heb je echter meer geld tot je beschikking, overweeg dan een kostbaardere vorm van traprenovatie. De kosten die je mag aanhouden vermelden we zo meteen voor je.
  • Een traprenovatie met hout. Een houten trap geeft je huis nog altijd het mooiste en levendigste uiterlijk. Je kan een traprenovatie laten uitvoeren met houten overzettreden. De meest gekozen houtsoort hiervoor is eikenhout. Dat is behoorlijk stevig en het zal niet snel splinteren. Een traprenovatie met hout kost wel wat meer dan een traprenovatie met laminaat, maar het heeft ook de langste levensduur. Daar waar overzettreden van laminaat doorgaans tot 15 jaar mooi blijven zal een overzettrede van hout het wel tot 20 a 25 jaar volhouden. Je investeert dus in een stuk waardevermeerdering van je huis.
  • Kijk goed naar het type trap wat je hebt. Een trap is een trap, nietwaar? Niet waar dus. Een rechte trap zal veel goedkoper zijn dan een trap met één kwartdraai of twee keer een kwartdraai erin verwerkt. Kijk dan ook altijd goed bij een prijs op een website voor wat voor type trap de prijs berekend is. Sommige merken hanteren één prijs voor elk type trap, maar veel merken hebben een prijs die afhankelijk is van het type trap. Staat er op de website met kleine letters ‘vanaf’ dan weet jij al dat je hier goed op moet letten.
  • Jouw veiligheid gaat boven alles. Wanneer je op je trap loopt is dat soms in het donker. Het is in dat geval goed om te zien wat er op de trap ligt, zodat je minder snel zult vallen. Een verlichting met LED is in dat geval een waardevolle investering. Niet alleen verhoogt LED verlichting het uiterlijk van je trap; je loopt ook veiliger door je huis heen. LED kan je laten plaatsen onder de treden van je trap maar ook in de ‘wangen’ van een trap. Laat je dit doen tijdens de renovatie, dan kunnen de snoeren gelijk mooi worden weggewerkt onder de traptreden.
  • Investeer in een goede deurmat. Een goede deurmat voorkomt schade aan jouw net gerenoveerde trap. Je zal door de jaren heen flink wat zand onder je schoenen door het huis lopen. Wanneer je dan op je trap loopt schuurt dat zand ongewild jouw gerenoveerde trap kapot. Het is in dat geval een goede investering om een deurmat te kopen die het vuil, zand en water goed opneemt.

Hoeveel kost een traprenovatie

We benoemden een aantal soorten traprenovatie; daar horen de volgende kosten bij.

 

Wat voor soort renovatie laat je uitvoeren Omschrijving van de renovatie Prijs van de renovatie
Schilderen van de trap Zelf schilderen Tussen 200 en 250 euro
Schilderen van de trap Schilder, inclusief materiaal en BTW Tussen 400 en 600 euro
Renoveren van je trap Overzettreden van laminaat, prijs afhankelijk van type trap Tussen 1000 en 2000 euro
Plaatsen van LED verlichting in je trap Afhankelijk van het aantal lampjes wat geplaatst wordt en de plek waar ze komen te zitten Tussen 300 en 600 euro

 

Vraag offertes op

Wellicht nog de beste tip van allemaal; ga nooit zomaar akkoord met het eerste het beste aanbod wat je krijgt voor een traprenovatie. Vraag eerst offertes op. Dat kan je doen met één muisklik op onderstaande button. Je krijgt dan direct vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox om met elkaar te vergelijken.

 

 

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!