Stappenplan traprenovatie

Het renoveren van een trap is een karwei welke je eigenlijk niet perse moet uitbesteden aan een gespecialiseerde partij. Het is dan ook vaak perfect mogelijk om dit karwei zelf uit te voeren. Voordat je aan de slag te gaat met het uitvoeren van je traprenovatie is het echter van belang om er rekening mee te houden dat je stapsgewijs te werk dient te gaan. Omwille van deze reden is het dan ook zo dat het wordt aangeraden om gebruik te maken van een bepaald stappenplan. Door het volgen van dat stappenplan wordt er niet alleen voor gezorgd dat je echt stapsgewijs te werk kan gaan, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat er op deze manier niet snel iets over het hoofd zal worden gezien. Wil jij ook graag gebruik kunnen maken van een stappenplan voor je traprenovatie? Je vindt ze terug hier op deze pagina!

Stap 1: Denk goed na over je traprenovatie

In eerste instantie is het altijd van belang om goed na te denken over de traprenovatie die je wenst uit te laten voeren. De ene traprenovatie is namelijk absoluut de andere niet, in tegendeel. Het is dan ook altijd van belang om op voorhand voor jezelf uit te maken over welke eigenschappen je trap moet komen te beschikken. Hou daarbij niet alleen rekening met de visuele eigenschappen, maar ook met bijvoorbeeld het gebruiksvriendelijke karakter. Veel mensen kiezen er voor om hun traprenovatie zomaar in één, twee, drie te laten uitvoeren. Dat is echter nooit een interessante keuze, in tegendeel. De kans is dan ook bijzonder groot dat je op deze manier met behoorlijk wat teleurstellingen zal worden geconfronteerd. Goed nadenken over de traprenovatie welke je wenst uit te laten voeren is dan ook een absolute must.

Stap 2: Bepaal wie de traprenovatie gaat uitvoeren

De tweede stap heeft betrekking tot het bepalen van de persoon of partij die de traprenovatie gaat uitvoeren. Je kan er in eerste instantie als handige doe-het-zelver natuurlijk voor kiezen om zelf de traprenovatie voor je rekening te nemen. Dat is interessant, want op deze manier kan je de hoge arbeidskosten uitsparen. Anderzijds spreekt het voor zich dat je dan wel over voldoende kennis dient te beschikken voor het uitvoeren van deze werkzaamheden. Ontbreekt deze kennis? Dan zal je er toch voor moeten kiezen om een ervaren vakman in te schakelen. In dit geval is het altijd de moeite waard om een vakman uit jouw eigen buurt onder de arm te nemen. Op deze manier ben je namelijk pas echt verzekerd van de best mogelijke prijs voor wat het (laten) uitvoeren van jouw traprenovatie betreft.

Stap 3: Het type constructie van de trap

De derde stap in het stappenplan heeft betrekking tot het bepalen van de constructie waar de trap over beschikt. Het is niet omdat je trap op moment van schrijven bijvoorbeeld over een open constructie beschikt dat deze ook naar de toekomst toe dient te worden behouden. Je kan er tijdens het uitvoeren van een traprenovatie altijd voor kiezen om de constructie aan te laten passen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat hier in de praktijk vaak behoorlijk stevige, extra kosten aan zijn verbonden. Hou er tot slot ook rekening mee dat elk type trapconstructie over diens eigen voor- en nadelen beschikt. Zo staat een open trapconstructie er bijvoorbeeld om bekend heel wat warmteverlies met zich mee te brengen.

Stap 4: Van welke materialen dient er gebruik te worden gemaakt?

De vierde stap richting het uitvoeren van je traprenovatie heeft betrekking tot de materialen waar gebruik van zal worden gemaakt. Wat dit betreft wordt er een onderscheid gemaakt tussen tal van verschillende mogelijkheden. Denk op dit vlak aan onder andere:

 

  1. Laminaat;
  2. Tapijt;
  3. Vinyl;
  4. Eik;

 

Elk materiaal beschikt over diens eigen, specifieke voor- en nadelen. Bij het uitkiezen van het soort materiaal zal je ook altijd rekening willen houden met verschillende factoren. In eerste instantie is het niet meer dan normaal dat mensen er vooral voor kiezen om aandacht te besteden aan de uitstraling van het materiaal, maar wat ook te denken van de praktische eigenschappen? Hoe onderhoudsvriendelijk is een bepaald materiaal bijvoorbeeld?

 

Bij het uitkiezen van de materialen voor je traprenovatie is het tot slot ook altijd belangrijk om rekening te houden met de situatie en de omgeving waarin de traprenovatie moet worden uitgevoerd. Gaat het bijvoorbeeld om een volwaardig gezin of slechts om samenwonende partners? Bovendien is het ook altijd de moeite waard om even de nodige aandacht te spenderen aan de stijl van het interieur. Een klassieke traprenovatie in een modern interieur vormt bijvoorbeeld in de praktijk vaak niet de meest ideale match.

Stap 5: Het bepalen van de verlichting voor je traprenovatie

Een belangrijk onderdeel van een traprenovatie heeft betrekking tot de verlichting. Vroeger werd er veelal voor gekozen om gebruik te maken van een algemene verlichting in de trapruimte. Tegenwoordig wordt er doorgaans gekozen voor specifieke trapverlichting. Het is mogelijk om op dit vlak een keuze te maken tussen bijvoorbeeld:

 

  • Inbouwspotjes;
  • Het gebruik van speciale LEDstrips;

 

Kiezen voor specifieke trapverlichting zorgt er voor dat je kan rekenen op heel wat interessante voordelen. Niet alleen ziet dergelijke verlichting er in de praktijk altijd erg aantrekkelijk uit, daarnaast is het ook nog eens zo dat er op deze manier een aantrekkelijke besparing kan worden gerealiseerd op de energiefactuur.

Stap 6: Maak je trap bij een renovatie zo veilig mogelijk

Tot slot is het bij het uitvoeren van een traprenovatie ook altijd van cruciaal belang om rekening te houden met de veiligheid van de trap. Op dit vlak moet je niet alleen rekening houden met antislip, maar wat ook te denken van het voorzien van een trapleuning? Veel mensen spenderen hier in eerste instantie niet de nodige aandacht aan terwijl dat toch een echte vereiste is. In het bijzonder wanneer de trap bijvoorbeeld veelvuldig wordt gebruikt door oudere mensen is het een absolute must om een trapleuning te voorzien. Ben jij bovendien ook iemand die vaak op bijvoorbeeld sokken de trap op- en afloopt? In dat geval is speciale aandacht besteden aan de antislip eigenschappen eveneens een absolute vereiste.

 

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!