Keurmerken traprenovatie

Traprenovaties uitvoeren is een kunst, en niet iedereen verstaat die. Het is dan ook een goed idee om een traprenovatie te laten uitvoeren door een professional. Het is echter een misverstand dat iedereen die zich aanbiedt als traprenovatiebedrijf ook echt een professional is. Er zijn een hoop beunhazen actief op dit gebied en dat heeft de markt behoorlijk verziekt. Wanneer je kijkt op tv zie je regelmatig traprenovatie bedrijven voorbij komen die er nogal met de pet naar gooien bij een renovatie. Ze laten een trap half gerenoveerd achter of ze snijden traptreden verkeerd af waardoor een gerenoveerde trap binnen de kortste keren opnieuw toe is aan renovatie. Het is dan ook om die reden dat je beter kan kijken voor een goede leverancier. De vraag is echter; hoe vind je die. Het antwoord is redelijk eenvoudig; een goede leverancier van traprenovaties herken je aan een aantal keurmerken. We hebben voor je opgezocht welke keurmerken er zijn en wat ze inhouden.

Het FSC keurmerk

Het eerste keurmerk wat we willen benoemen is het FSC keurmerk. Dit is een keurmerk wat betrekking heeft op de grondstof voor de materialen die bij een traprenovatie worden gebruikt. We hebben het over (hard) hout. Een bedrijf wat werkt volgens het FSC keurmerk zal ervoor zorgen dat er geen grootschalige ontbossing plaats vindt doordat er bomen moeten worden gekapt voor het produceren van traprenovatie overzettreden. Voor iedere boom die is gekapt wordt er weer een teruggeplaatst. Dat houdt in dat er genoeg bomen blijven bestaan en dat het milieu niet in gevaar komt door een grote vraag naar hout. Wil je dit keurmerk kunnen voeren, dan moet je bewijzen dat je op deze manier je hout inkoopt. Je neemt als producent en/of vertegenwoordiger je verantwoordelijkheid op je voor goede zorg voor het milieu.

Keurhout

Een redelijk nieuw keurmerk wat gevoerd kan worden is dat van Keurhout. Het houdt in dat je duidelijkheid en betrouwbaarheid kan bieden over de herkomst van het hout wat je gebruikt voor een traprenovatie. Er moet aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout zijn gebruikt voor traprenovatiedelen. De afkomst van het hout moet aantoonbaar legaal zijn. Keurhout houdt dan ook in dat er een op de praktijk gericht handelsketensysteem wordt aangehouden waarbij je de afnemers inzicht en duidelijkheid kan verschaffen over de herkomst van het hout. Een boom die naar Keurhout eisen is gekweekt zal van betere kwaliteit zijn; er zijn geen giftige chemicaliën gebruikt bij het kweken van een boom voor de traprenovatiepanelen.

Het CBW keurmerk

Als laatste is daar het CBW keurmerk. Dit is een keurmerk dat eigenlijk door alle winkels in de woon- en meubelbranche kan worden gevoerd. Het is een keurmerk wat vooral inhoudt dat jij geniet van een aantal zekerheden wanneer je iets koopt bij een (web)winkel. We hebben de voordelen voor jou op een rij gezet.

  • Faillissement na aanbetaling. Wanneer je een traprenovatie bestelt zal je doorgaans een aanbetaling moeten doen. Nu kan het gebeuren dat tussen de aanbetaling en de levering van de traprenovatie de leverancier failliet gaat. Doe jij je aanbetaling en je bestelling bij een winkel wat het CBW keurmerk voert, dan ben jij de aanbetaling niet kwijt. Je kan in dat geval je bestelling opnieuw doen bij een winkel met het CBW keurmerk. Jouw aanbetaling wordt dan verrekend; je bent het geld niet kwijt.
  • Een aankoop bij een CBW keurmerk winkel met een klacht. Heb je een product gekocht bij een winkel wat het CBW keurmerk voert, dan kan je met een klacht in eerste instantie naar de winkelier zelf toe gaan. Werkt dit niet, dan kan je twee wegen bewandelen; een klacht via de Geschillencommissie of een gecertificeerde bemiddelaar die namens jou en de winkelier naar een oplossing zoekt. Het advies van beide commissies zal altijd onafhankelijk en bindend zijn.

Zaken die je niet kan regelen via een CBW keurmerk

Bepaalde zaken kan je ook niet regelen via het CBW keurmerk. Er heersen een aantal hardnekkige misverstanden over keurmerken en de rechten die je dan hebt. We geven je een paar voorbeelden.

  • Een winkel is failliet maar je hebt een klacht over een product. Je hebt geen extra rechten en kan niet naar een andere winkel met CBW keurmerk gaan voor je winkelgarantie. Je kan wel proberen je recht op fabrieksgarantie te claimen.
  • Een koop ongedaan maken. Een aankoop zomaar ongedaan maken kan niet, ook niet met een CBW keurmerk. Wat je wel kan doen is gebruik maken van de wet op Colportage; aan de deur gekochte goederen of via internet of tv gekochte goederen kan je binnen 8 dagen terug sturen. Je hebt recht op een afkoelingsperiode.
  • Een klacht over een ondernemer indienen. Je kan niet zomaar bij het CBW een klacht over een ondernemer indienen. Het is immers een keurmerk organisatie, geen belangenbehartiger. Je kan wel je rechtsbijstandsverzekering aanspreken, een bureau voor rechtshulp of de Geschillencommissie Wonen.

 

 

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!