Keurmerken en garanties traprenovatie

Als je besloten hebt om een traprenovatie in te gaan plannen, dan wil je natuurlijk voorkomen dat dit niet goed wordt uitgevoerd. Je hebt een kwalitatief bedrijf nodig dat kwalitatieve materialen gebruikt en waar je vertrouwen in hebt. Ook een goede garantieregeling is dan een must. Het is soms lastig om een kwalitatief renovatiebedrijf te onderscheiden van een beunhaas. Toch zijn er enkele manieren waarop jij als consument enige zekerheid krijgt van de specialist die je voor ogen hebt. Hier vind je alle informatie over keurmerken, erkenningen, garanties en andere indicators van kwaliteit die je kunt gebruiken om een geschikte specialist te vinden.

Keurmerken

Wat betreft traprenovaties zijn er keurmerken die te maken hebben met het materiaal dat wordt gebruikt en die je wat vertellen over het bedrijf in kwestie. Keurmerken zijn in het leven geroepen om de consument te helpen bij het kiezen van een specialist. Een bedrijf dat een bepaald keurmerk mag voeren heeft bewezen te voldoen aan de strenge eisen van de instantie die het keurmerk uitgeeft. Deze eisen verschillen per keurmerk. Hier vind je enkele keurmerken waar je naar op zoek kunt gaan als je een bedrijf zoekt voor je traprenovatie. Vergeet niet ook nog even bij de instantie te controleren of het keurmerk voor dit bedrijf nog geldig is.

  • Het FSC-keurmerk: als jij een traprenovatie laat uitvoeren met hout, dan is dit een belangrijk keurmerk om te controleren. Het geeft namelijk aan dat dit hout is gewonnen zonder dat hier grootschalige ontbossing voor heeft plaatsgevonden. Daarnaast wordt voor elke boom die gekapt is een nieuwe boom teruggeplaatst. Bedrijven met dit keurmerk hebben bewezen dat ze alleen verantwoord hout inkopen.
  • Keurhout: dit keurmerk is vergelijkbaar met het FSC-keurmerk. Als een bedrijf dit mag voeren hebben ze bewezen alleen legaal en verantwoord hout te gebruiken. Ook moeten ze je altijd inzicht kunnen geven over de herkomst van het hout en weet je zeker dat er geen chemicaliën zijn gebruikt tijdens het kweken van de boom.
  • Het KOMO-keurmerk: dit keurmerk wordt gebruikt om te laten zien dat Nederlandse bedrijven die werkzaam zijn in de bouw, processen en producten gebruiken die aan alle wettelijke regels voldoen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en andere officiële documenten.
  • Het VCA-keurmerk: bedrijven die dit keurmerk voeren moeten voldoen aan strenge eisen wat betreft veiligheid, gezondheid en milieu. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers.
  • Het STIP-keurmerk: als een renovatiespecialist een STIP-certificaat heeft, dan weet je zeker dat ze alleen duurzaam en verantwoord inkopen.

Brancheverenigingen

Het lidmaatschap bij een branchevereniging gaat meestal hand in hand met de keurmerken die een bedrijf heeft. Brancheverenigingen zijn in het leven geroepen om de belangen te behartigen van hun leden, maar bedrijven moeten ook veel bewijzen om hier lid van worden. Zo worden ze vaak getest op betrouwbaarheid, veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Een bedrijf dat zich heeft aangesloten bij een branchevereniging geeft daarmee aan het werk serieus te nemen en op de hoogte te willen blijven van de ontwikkelingen op het vakgebied. Voor traprenovatie bedrijven kun je dan kijken naar de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) en de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Vaak krijg je dan een goede garantieregeling, zal je de garantie krijgen dat je klus altijd wordt afgemaakt (ook bij faillissement) of dat je je geld terugkrijgt en heb je de beschikking over een onafhankelijke geschillencommissie.

Garantie

Nadat je de keurmerken en erkenningen hebt bekeken, is het niet verkeerd om ook de garantieregeling goed na te trekken. Let dan niet alleen op lengte, maar ook op dekking. Een goed renovatiebedrijf zou je zeker 10 tot 15 jaar fabrieksgarantie moeten geven op de treden en stootborden. Vaak krijg je daarbij ook 12 maanden garantie op gebreken die ontstaan in de materialen en de montage. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er een foutje is gemaakt en dit wordt dan gratis gerepareerd. Kwalitatieve bedrijven zullen geen probleem hebben een mooie garantieregeling aan te bieden. Dit is dan ook een duidelijke indicator van het vertrouwen dat het bedrijf heeft in haar eigen kunnen.

Andere manieren om kwaliteit te herkennen

Naast de keurmerken en de garantieregeling kun je nog enkele andere punten natrekken voordat je besluit of het bedrijf voor jou geschikt is.

  • Recensies: ga op zoek naar klantenrecensies en kijk dan ook naar de manier waarop het bedrijf een klant met een negatieve ervaring geruststelt.
  • Hoor en wederhoor: ken je iemand die net een traprenovatie heeft laten uitvoeren, dan kan deze je veel waardevolle informatie geven over de prijzen, het bedrijf dat ze hebben gebruikt, de procedure en de materialen. Dit is dan ook een zeer waardevolle bron, maar vaak lastig te vinden.
  • Referenties: je kunt altijd het renovatiebedrijf vragen naar referenties. Het is dan mogelijk om hun werk in het echt te zien en je aan de hand daarvan een mening te vormen.

 

Vergelijk offertes

Het juiste bedrijf voor jouw traprenovatie is dus niet erg gemakkelijk te vinden. Wij kunnen je helpen als je onze vergelijkingstool gebruikt. Vul je informatie in en ontvang snel een aantal offertes van betrouwbare renovatiespecialisten uit jouw omgeving.

Traprenovatie offertes

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen bij een traprenovatie. Je doet er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onze website kun je direct tot 4 offertes aanvragen. Geheel gratis, geheel vrijblijvend!