Hoe doe je zelf een trap renoveren?

Trap renoveren

Hoe doe je zelf een trap renoveren?

Traprenovaties kunnen een trap weer helemaal nieuw en stralend maken. Bij traprenovaties worden traptreden gemonteerd over reeds bestaande traptreden. Door speciale traprenovatiebedrijven worden de traptreden op maat gemaakt, nadat ze in een standaard maat door de fabrikant aangeleverd worden. Je kunt dit werk ook echter zelf verrichten en deze blog laat je zien hoe.

*Tip:

→ Traprenovatie nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale trapspecialisten.

Inhoud

Wat zijn de voordelen van een traprenovatie?

De voordelen van een traprenovatie bestaan vooral uit het feit dat het goedkoper is dan een nieuwe trap te kopen en het bespaart je hak- en breekwerk met alle nadelige gevolgen van dien. Verdere voordelen zijn:

  • Snelle klus van minder dan een dag
  • Trap op maat aanpassen naar jouw smaak
  • Minder afval door recyclen oude trap, dus milieubewustere keuze
  • Geluiddempende lijm zorgt meteen voor betere akoestische isolatie

Wat zijn de gemiddelde kosten van een traprenovatie?

Wanneer je jouw trap laat of gaat renoveren, dan worden je kosten bepaald door een aantal factoren, zoals het soort trap en het materiaal dat je gebruikt. Je hebt verschillende types trappen. Je hebt een rechte en open trap, die zonder draai is en met open traptreden. Gemiddeld betaal je voor een dergelijke renovatie €590 voor een trap met dertien á veertien treden. Dit is inclusief materiaal, montage en btw. Een tweede type trap is de kwart trap plus open. Dit houdt in dat er meestal een draai verwerkt is naar links of rechts. Hiervoor betaal je al snel €1030 voor een traprenovatie. Een derde type trap is de kwart draai met gesloten treden. Voor deze traprenovatie moet je al denken aan €4100.

De trapbekleding die je kiest

Welk materiaal je gebruikt voor de overzettreden bepaalt ook je uiteindelijke prijskaartje. Tabel 1 laat zien wat de kosten zijn per overzettrede van de verschillende materiaalsoorten. De prijzen zijn inclusief btw, maar exclusief montage.

Tabel 1. De kosten per overzettrede van een bepaald materiaal

 

Materiaalsoort Prijs per trede
Laminaat €33
Tapijt €43
Vinyl €53
Eiken €63

 

Houd er ook nog rekening bij dat muren misschien gestuct weer moeten worden en dat ook voor een nieuwe trapleuning gekeken moet worden voor een uniform geheel. Wil je de trap ook nog schilderen in een andere kleur, dan moet je rekening houden met kosten, die liggen tussen de €300 en €700.

Zelf doen totale kosten

Arbeidsloon van vakmensen bedragen tot wel vijftig procent van het hele prijskaartje bij een traprenovatie. Doe je het daarom zelf hoef je vaak tot wel vijftig procent minder te betalen. Let wel dat precisie voor deze klus gewenst is en je toch wel wat handigheid moet hebben om je trap zelf onder handen te kunnen nemen. De kosten van je trap zelf renoveren, bedragen:

  • Bij laminaat – €675 voor een open trap en €1150 voor een gesloten trap
  • Bij eikenhout – €1250 voor een open trap en €1750 voor een gesloten trap
  • Bij PVC – €775 voor een open trap en €1275 voor een gesloten trap
  • Bij linoleum – €600 voor een open trap en €700 voor een gesloten trap
  • Bij tapijt – €450 voor een open trap en €750 voor een gesloten trap

Hoe doe je nu zelf je trap renoveren?

De onderstaande instructies gelden voor een trap met dertien treden en een kwart draai naar links of rechts. Laat je overzettreden altijd eerst 48 uur staan, zodat ze nog kunnen uitzetten voor je ze gaat plaatsen. Begin vervolgens met voorbereidend werk, zoals oude trapbekleding verwijderen en lijmresten wegschuren. Schuur oneffenheden op. Maak de treden vervolgens volledig schoon en ontvet ze. Je begint vervolgens boven aan de trap en werkt naar beneden. Begin met de afwerklijst voor de bovenste trede van je trap. Meet de afwerklijst op en zaag deze op maat. Plak hem dan vast. Meet de rest van de traptreden in met een trapspin. Teken de afmetingen op de overzettreden uit. Zaag de overzettreden uit op maat met een decoupeerzaag. Spuit de montagekit op de trap en plaats hier de overlegtreden op. Meet vervolgens de stootborden op. Zaag de stootborden op maat. Spuit op de trap weer de montagekit en plaats je stootborden hier tegenaan. Bij vinyl traptreden werkt dit proces hetzelfde, maar kun je bij het opmeten beter gebruik maken van modeltape, die je overzet op de vinyl traptreden en zo het vinyl op maat eruit snijdt.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *